В Молдове

A fost instituit moratoriu la plata datoriilor pentru fermierii afectați de seceta

Автор: AgroExpert
moratoriu la plata datoriilor pentru fermierii - agroexpert

Parlamentul a instituit moratoriu la plata datoriilor pentru fermierii afectați de seceta din acest an. Potrivit documentului, din momentul intrării în vigoare a respectivei legi și până pe 31 octombrie 2025, va fi instituit un moratoriu la plata datoriilor restante, inclusiv a majorărilor și a penalităților datorate de fermieri în raport cu creditorii lor.

Inițiativa legislativă a fost elaborată de deputatul PAS, Viorel Barda, care susține că legea aprobată anterior de Parlament cu privire la măsurile de sprijin pentru fermieri nu a avut impactul scontat, fapt ce a impus revizuirea acesteia.

Documentul prevede și revizuirea criteriilor de eligibilitate pentru debitorii fermieri. Astfel, vor putea beneficia de aceste măsuri protective agricultorii a căror culturi agricole au fost prejudiciate în proporție de cel puțin 40% din roadă pe o suprafață de cel puțin 40% de terenurile deținute. De asemenea, va fi introdus un criteriu nou, potrivit căruia de aceste măsuri vor beneficia și fermierii care au în gestiune cel mult 1800 de hectare. Un alt criteriu stabilește ca debitorii fermieri să nu fie în procedură de insolvabilitate confirmată printr-o hotărâre a instanței de insolvabilitate.

Actul mai prevede revizuirea termenului în care agricultorii vor trebui să notifice creditorii despre cazul de afectare a culturilor agricole și vor invoca suspendarea obligativității de plată a datoriilor restante. Această notificare va putea fi realizată până pe 28 februarie 2025.

Totodată, vor fi suspendate actele de executare silită sau alte măsuri de recuperare a creanțelor. De asemenea, nu vor putea fi înaintate cereri de intentare a procedurii de insolvabilitate pentru datoriile scadente, ce reies din contractele de credit și leasing încheiate până la 1 septembrie 2024 cu bănci, organizații de creditare nebancară sau asociații de economii și împrumut. Această prevedere se referă și la datoriile ce reies din contractele de vânzare-cumpărare sau de furnizare a produselor fitosanitare și a semințelor folosite la înființarea culturilor agricole încheiate până la 1 septembrie 2024.

Noile prevederi stabilesc și interdicția, până la 31 octombrie 2025, de cesionare a creanțelor, fără acordul debitorului. În aceeași ordine de idei, este prevăzut că datoriile și plățile suspendate nu vor fi raportate în Birourile istoriilor de credit și vor putea fi renegociate cu creditorii.

Proiectul de modificare a Legii nr.  240/2024 cu privire la unele măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024 a fost adoptat cu 71 de voturi ale deputaților.

Amintim că, pe 4 decembrie, în cadrul ședinței Comisiei agricultură și industrie alimentară, deputații PAS, Alexandr Trubca și Viorel Barda au propus aprobarea unei noi legi, în care să se regăsească norme din legea aprobată anterior de Parlament cu privire la măsurile de sprijin pentru fermieri, dar care să conțină și prevederi noi, menite să asigure impactul corespunzător al măsurilor protective propuse.

Ulterior, Asociația Forța Fermierilor a făcut apel la toate instituțiile statului pentru a facilita adoptarea și promulgarea legii de a fi instituit un moratoriu la plata datoriilor. 

Citește și: Forța Fermierilor cere adoptarea urgentă a moratoriului la plata datoriilor

Pe 10 decembrie în Parlament au avut loc consultări publice asupra proiectului de lege privind implementarea unor măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024 (Nr.354/2024).

Directorul executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Bădărău, a accentuat pentru AGROEXPERT că această lege este esențială, dar vine cu o întârziere semnificativă.

Recomandăm și: Bădărău, despre moratoriu la plata datoriilor: Lege întârziată, dar importantă

Avizul la proiectul legii a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de pe 11 decembrie.

Află și: Avizul la proiectul de lege cu privire la secetă a fost scos de pe ordinea de zi

Reamintim că, mai mulți agricultori din Republica Moldova au început să protesteze pe 18 decembrie, în fața Guvernului. Aceștia precizează că dacă autoritățile statului nu vor lua măsuri atunci se vor organiza proteste masive în toată țara, inclusiv cu tehnica agricolă. 

Citește și: Fermierii se revoltă! Au început să protesteze în fața Guvernului

Paralel, purtătorul de cuvânt a Guvernului, Daniel Vodă, a declarat pentru AGROEXPERT că Guvernul se preocupă de problemele tuturor agricultorilor și nu încearcă să mulțumească doar o asociație.

Recomandăm și: Guvernul răspunde fermierilor: Luăm decizii pentru toate asociațiile

Totuși, Proiectul de lege cu privire la modificarea Legii nr.240/2024 cu privire la unele măsuri de sprijin pentru fermieri în legătură cu seceta din anul 2024 a fost înregistrat pe 17 decembrie în Parlament. Aceasta este una dintre revendicările Asociației.

În timp ce agricultorii, membri ai Asociației Forța Fermierilor protestau în fața Parlamentului, Legislativul a aprobat un proiect de lege care revizuiește măsurile de sprijin acordate agricultorilor afectați de seceta din acest an. Potrivit documentului, din momentul intrării în vigoare a respectivei legi și până la data de 31 octombrie 2025, va fi instituit un moratoriu la plata datoriilor restante, inclusiv a majorărilor și a penalităților datorate de fermieri în raport cu creditorii lor.

Te-ar putea interesa și: Moratoriu la plata datoriilor pentru fermieri! A fost votat în prima lectură

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!