„Suportul Germaniei pentru agricultura din Republica Moldova este unul extraordinar. Scopul acestui program de susținere este dezvoltarea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și capacităților sale. Acesta este unul dintre cei mai importanți pași pentru a forma un minister care corespunde tuturor cerințelor Uniunii Europene. Orice acțiune ce se face pentru Ministerul Agriculturii din Republica Moldova se face pentru agricultura moldovenească”, precizează ministrul MAIA, Vladimir Bolea.
Prezentă la evenimentul de lansare, Ambasadoare Republicii Germane în Republica Moldova, Margret Maria Uebber, a susținut că agricultura este unul din pilonii principali ai țării.
„Conform statisticilor, agricultura asigură 50% din PIB - ul țării și generează 20% de locuri de muncă din lume. În ultimii ani, sectorul agrar a suferit de pe urma schimbărilor climatice”, menționează aceasta.
Proiectul moldo-german privind politicile în agricultura are misiunea de a sprijini MAIA pe calea aderării la UE, pe parcursul a trei ani. Acordul de implementare a acestui proiect a fost semnat pe 6 octombrie.
„Suntem gata să susținem Republica Moldova în dezvoltarea sa. Vedem acest proiect al Uniunii Europene pentru dezvoltarea sectorului agricol”, a specificat ministrul Federal German al Alimentației și Agriculturii, Dieter Goertz.
Mai multe informații despre proiectul Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură a povestit liderul de echipă, Hans Kordik. Acesta a concretizat că obiectul general este de a alinia politicile și sistemul administrativ al Republicii Moldova cu cel al Uniunii Europene, în domeniul agriculturii.
„Agricultura este o parte foarte problematică a procesului de aderare la UE. Proiectul va oferi abilități, cunoștințe și va împărtăși experiența UE în sectorul agrar. Alte activități țin de fortificarea capacității, programare, monitorizare și evaluare”, afirmă Hans Kordik.