В Молдове

A început secerișul! MAIA estimează o recoltă de grâu de 1,5 mln de tone

Автор: AgroExpert
RM estimează o recoltă de grâu de 1,5 mln de tone - agroexpert.md

Volumul recoltei de grâu în acest an se așteaptă să fie de circa 1,4-1,5 milioane de tone. Potrivit ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, starea culturilor este una satisfăcătoare.

„Este încă foarte devreme de spus care va fi roada la grâu per total. Putem vorbi numai despre cifre estimative. Per total, starea culturilor este una satisfăcătoare și se așteaptă o roadă, dacă vorbim de nord, centru și sud, de la 3,5 - 4,2 tone; 2 tone și 1,5 tone”, a subliniat oficialul, adăugând că producția finală depinde de tipul de îngrășăminte, tehnologia aplicată, materialul semincer și condițiile meteorologice.

Potrivit estimărilor, se așteaptă o recoltă totală de grâu între 1,4 și 1,5 milioane de tone. Din această cantitate, aproximativ 350 de mii de tone sunt destinate consumului intern, fiind procesate în făină, în timp ce 70 de mii de tone vor fi utilizate ca material semincer. Totodată, alte 180 de mii de tone -185 de mii de tone sunt direcționate către hrănirea animalelor, iar restul cantității va fi exportat.

Date specifice privind roada medie per hectar au fost raportate de unii agricultori din diverse regiuni ale țării.

„În Anenii Noi, media este de 3,8 tone per hectar, în Soroca - 3,1 tone per hectar, în Călărași - 3,4 tone per hectar, în Ungheni - 4,2 tone per hectar și în Cahul - 2 tone per hectar”, susține Vladimir Bolea.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!