В Молдове

A reușit să coacă o afacere de succes chiar pe timp de pandemie

Ioana Alexandra Gadîmba a reușit să coacă o afacere de succes chiar pe timp de pandemie, în orașul Căușeni. Tânăra produce covrigei după o rețetă italienească pe bază de vin sec alb, cu diferite semințe. Planurile sale sunt mărețe, își dorește să își extindă afacerea și are toate șansele să reușească.

Tânăra antreprenoare este studentă la facultatea de Business și administrare, anul doi, dar a copt deja o afacere bazată pe producerea covrigilor, în sudul țării,de unde este originară.Totul a început când tânără abia împlinise 18 ani și a decis să își ajute bunicii, dar totodată să înceapă o activitate a sa.

”Bunicii mei au moară și am zis de ce să nu folosesc făina de calitate pe care ei o produc. Așa beneficiind de stocuri de făină, am decis să încep să produc covrigi după o rețetă italienească pe bază de vin sec alb. Primii covrigi i-am făcut în februarie 2020, iar înainte de a fi declanșată starea de urgență anul trecut, am reușut să livrez toate comenzile. Apoi am stat până în luna mai la Căușeni, neavând cum să ajung la Chișinău ” ne-a povestit Alexandra.

Pe timpul verii, din iunie 2020, covrigăria a reînceput activitatea, cei patru angajați care lucrează într-un regim flexibil, au revenit la muncă.

”Angajații lucrează strict în funcție de comenzile pe care le avem, de obicei două zile pe săptămână. De regulă, se produc în jur de 300 kg de covrigi pe zi, dar uneori cantitatea diferă, dacă nu este necesitate, nu producem, ca să avem covrigii proaspeți” ne-a explicat tânăra antreprenoare.

 Pentru dezvoltarea și promovarea activității sale, tânăra a aplicat la ODIMM și a beneficiat de finanțare nerambursabilă în cadrul programului "Femei în afaceri".

”Am obținut 113 mii de lei, sumă utilizată ca să îmi cumpăr toate echipamentele necesare, de la malaxor până  la cuptor, de asemenea un utilaj frigorific pentru păstrarea materiei prime, toate italiene. Unicul utilaj pe care nu l-am procurat este cel de ambalaj pe care buneii mei îi aveau, deoarece în afară de făină, ei cresc și vând alune, astfel utilajul lor, cumpărat din 2014, dar nu prea folosit în ultima vreme, mi-a prins foarte bine” ne-a povestit Alexandra.

La ai săi 20 de ani, Alexandra Gadîmba este o antreprenoare curajoasă, care în pofida pandemiei, are planuri mărețe în ceea ce ține de dezvoltarea afacerii sale, diversificând gama produselor, care vor putea fi găsite în curând aproape în toate raioanele țării.

”Covrigii noștri sunt încă noi pe piață, oamenii nu prea cunosc produsul și se arată destul de sceptici. La fiecare târg la care am participat, la început cumpără 1-2 pachete, după ce îi gustă, revin și ne caută. Într-un magazin, aranjez personal covrigii pe raft și când se aproprie cumpărătorul, le explic anumite detalii despre rețetă, despre gusturile diferite, pentru că avem covrigi cu semințe, cu ceapă, cu mărar, cu alune etc. Deocamdată livrăm în 20 de magazine din capitală, dar după după 7 luni de așteptare, am obținut în sfârșit extinderea și în magazinele din întreaga țară, de fapt prin intermediul unui lanț de comerț extins în toate raioanele țării” ne-a explicat antreprenoarea.

În procesul de producție materia primă este în proporție de 90 la sută de proviniență autohtonă, făina și alunele fiind garantate de bunicii antreprenoarei.

”Din motiv că rețeta italienească a covrigilor este pe bază de vin sec alb, am căutat să avem un vin bun, la fel ca și făina de altfel, dar și restul materiei prime. Toate sunt din țară, unicul ingredient importat  sunt legumele uscate, sub formă de praf din România, folosit pentru covrigii cu gust de pizza. În rest, producem folosind produsele locale, susținând astfel producătorii autohtoni. Avem covrigi și cu diferite semințe, cu mac, cu alune, iar semințele care nu cresc la noi în țară, de asemenea, le căutăm deja aduse în Moldova, de alți agenți economici” a menționat Alexandra Gadîmba.

De promovare se ocupă tot ea, pe rețelele de socializare, mai ales în ultimul timp, când prezența pe piața virtuală a devenit absolut firească.

”Promovarea o fac pe rețelele de socializare, unde postez mereu fotografii și informez cumpărătorii noaștri despre toate produsele, unde și adun de fapt comenzile. Deocamdată nu pot spune că avem multe comenzi, însă partea bună este că producem, fie și în cantități mai mici. Sperăm că vor urma vremuri și mai bune” a coinchis Alexandra Gadîmba.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram!

 

Источник: Agroexpert

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!