Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) și instituțiile de învățământ din domeniul agrar au semnat un Acord de parteneriat privind dezvoltarea și susținerea învățământului cu profil agroindustrial. Potrivit ministrului, Vladimir Bolea, acest parteneriat este esențial pentru avansarea sectorului agricol.
„Agricultura din Republica Moldova nu va putea face saltul calitativ spre o agricultură de succes, fără știință agricolă dezvoltată ca la carte. Insuccesul pe care îl vedem e din cauza lipsei a două componente de bază: lipsei componentei economice în activitatea noastră agricolă și lipsa componentei științifice. Este obligația MAIA să creeze și să dezvolte potențialul științific în agricultură. Fără agronomi, medici veterinari, specialiști în economie, agricultura nu va putea face față concurenței. Vreau să punem accent pe partea practică, ceea ce o să permită absolvenților să se încadreze în câmpul muncii mai ușor”, a declarat ministrul MAIA, Vladimir Bolea.
Acest parteneriat vizează, în special, organizarea și desfășurarea în comun a activităților agreate în cadrul proiectelor de dezvoltare a infrastructurii și a bazei tehnico-materiale, precum și implementarea acțiunilor Strategiei Naționale de Dezvoltare Agricolă și Rurală 2023-2030.
„MAIA, în susținerea dezvoltării învățământului agroindustrial, se angajează să sprijine financiar, în limita mijloacelor disponibile și cu suportul donatorilor, dezvoltarea infrastructurii și a bazei tehnico-materiale ale instituțiilor de învățământ cu profil agroindustrial. Aceasta include dotarea laboratoarelor, crearea loturilor demonstrative, modernizarea infrastructurii, înființarea de noi specialități/calificări profesionale în agricultură și industria alimentară, organizarea programelor de perfecționare a cadrelor didactice specializate, precum și identificarea propunerilor de proiecte de susținere financiară și tehnică”, adaugă Vladimir Bolea.
Rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan a specificat că semnarea acestui acord este unul foarte important pentru agricultura din Republica Moldova, exprimând încrederea într-o colaborare fructuoasă.
„Sunt convins că semnarea acestui memoranduum va pune bazele unei colaborări care o să materializeze cu niște activități frumoase”, menționează acesta.
Totodată, directorul Centrului de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, Aurel Serdeșniuc, a remarcat că tinerii nu prea își doresc să continue studiile în domeniul agricol.
„Cu regret constatăm că tinerii nu prea își doresc să continue studiile în domeniul agricol. Noi am dori ca domeniul agricol să fie combinat cu domeniul IT, pentru că avem nevoie de digitalizarea agriculturii. Astfel, vom demonstra că agricultura poate fi făcute și altfel, nu doar cu sapa”, spune el.
Acest Acord reprezintă un pas semnificativ pentru dezvoltarea sustenabilă a învățământului agroindustrial, consolidând eforturile de a forma profesioniști calificați și a contribui la avansarea sectorului agricol și industrial în Republica Moldova.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!