В Молдове

Acțiuni globale pentru gestionarea rațională a substanțelor chimice

Автор: AgroExpert
gestionarea substanțelor chimice - agroexpert.md

Reprezentanții Ministerului Mediului participă în perioada 01-12 mai la o serie de conferințe în Geneva, Elveția, axate pe gestionarea substanțelor chimice. Aceste evenimente includcea de-a 16-a Conferință a Părților la Convenția de la Basel privind controlul transportării peste frontiere a deşeurilor periculoase şi a eliminării acestora, de a 11-a Conferință a Părților la Convenția Rotterdam privind procedura de consimţământ prealabil în cunoştinţă de cauză aplicabilă anumitor produşi chimici periculoşi şi pesticide care fac obiectul comerţului internaţional și de reuniunea părților la Convenția Stockholm privind poluanții organici persistenți. 

Reuniunile din acest an se desfășoară sub sloganul „Accelerarea acțiunii: ținte pentru gestionarea rațională a substanțelor chimice și a deșeurilor”. Participanții au menționat necesitatea soluționării triplei crize planetare privind poluarea, schimbarea climei și pierderea biodiversității prin promovarea managemnetului durabil al substanțelor și deșeurilor periculoase.         

Discuțiile Părților la Convenția Stockholm sunt focusate pe listarea noilor substanțe chimice în Anexele ce interzic sau restricționează producerea și utilizarea acestora. Astfel Părțile au convenit asupra eliminării definitive a pesticidului methoxychlor și a substanțelor chimice industriale dechloran plus și UV328.

În cadrul ședințelor referitoare la Convenția Basel sunt abordate în special deșeurile de plastic, deșeurile de echipamentele electrice și electronice, deșeurile de baterii și acumulatori.

Cu referire la Convenția Rotterdam, Elveția și alte țări au propus îmbunătățirea eficacității implementării Convenției prin modificarea câtorva articole, cu includerea unei noi anexe, în care vor fi listate substanțele chimice pentru care Comitetul de Revizuire a decis că îndeplinesc criteriile de includere în Anexa III, iar în cazul epuizării eforturilor în atingerea consensului și lipsa acordului de a fi listate, s-a propus ca decizia de listare a substanțelor să fie luată prin vot, pentru care urmează să fie atins un consens, conform regulilor și procedurilor Convenției.

Dezbateri au avut loc pe includerea în Anexa III a Convenției Rotterdam a azbestului de crizotil, de rând cu cele șase substanțe care au fost propuse în anexă. În acest sens, delegația Republicii Moldova a intervenit cu o informație în plenul conferinței, evidențiind acțiunile realizate de către țara noastră la nivel de reglementare a substanțelor interzise, concomitent susținând propunerea, de rând cu alte state, de a fi incluse cele șase substanțe în Anexa III, inclusiv azbestul de crizotil, reieșind din proprietățile periculoase ale acestora.

În paralel, în cadrul grupurilor de lucru se discută bugetul, asistența tehnică și financiară, sporirea cooperării între țările Părți la cele 3 Convenții și altele subiecte. Propunerile înaintate de țările Părți la Convenții sunt incluse în documentele de lucru și vor fi propuse pentru adoptare în încheierea reuniunilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!