В Молдове

Administrarea turtelor Candy la albine pe timp de iarnă – sfaturile expertului

Автор: AgroExpert
Expert: Андрей Зэгэряну
Administrarea turtelor Candy la albini - agroexpert.md

Atunci când rezervele de hrană din cuibul familiei de albine sunt pe sfârșite, apicultorii recurg la administrarea hranei solide, sub formă de turte Candy. Acestea sunt de mai multe tipuri, iar perioada când se administrează este foarte importantă. AGROEXPERT a discutat cu președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM), Andrei Zăgăreanu, despre modul de administrare a turtelor Candy și la ce trebuie să fie atenți apicultorii. 

Tipuri de turte pentru albine 

Potrivit lui Andrei Zăgăreanu, sunt două tipuri de turte. Este vorba de turta energetică sau glucidică și turta proteică. Totuși, în rețeaua de comerț pot fi întâlnite tipuri diversificate. 

„Sunt turte cu adaosuri de vitamine, cu adaosuri de ceaiuri din plante medicinale și cu timol, niște extrase din plante, care au proprietatea de a combate unele boli la albine”, a punctat Zăgăreanu. 

Când se administrează turtele Candy 

Fiecare tip de turtă se întrebuințează în perioade diferite, iar utilizarea greșită ar putea aduce mai multe consecințe negative pentru familia de albine. 

„În prima perioadă, în luna ianuarie sau februarie, se administrează doar turtele energetice, pentru a nu provoca matca la semănat. Apoi, pe la sfârșitul lunii februarie, în martie, se recomandă de administrat turtele proteice sau vitamino-proteice, care și cum preferă sau le găsesc în rețeaua de comerț”, explică președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova. 

Totodată, Andrei Zăgăreanu punctează că turtele proteice pot fi administrate doar după primul zbor de curățire. 

„Este foarte important ca apicultorii să nu greșească cumva să administreze turtele proteice înainte de timp, pentru că ar putea provoca albinele la creșterea puietului. Dacă ulterior ne confruntăm cu timpurile friguroase, atunci este posibilitatea să pierdem familiile de albine. 

Asta se întâmplă pentru că nu albinele nu au posibilitate să mențină căldura necesară în cuib pentru creșterea puietului. Prin urmare, am provoca o cheltuială de hrană mult mai mare decât ar fi nevoie și, bineînțeles că este pericolul să răcească o porțiune din puiet”, mai afirmă președintele Asociației. 

În ceea ce privește turtele cu adaosuri contra unor maladii, acestea pot fi administrate concomitent cu cele energetice, 

„Turtele cu adausuri servesc drept hrană pentru albine și le ajută la debarasarea de unii acarieni cum sunt cei Varroa. Acestea benefic acționează la dezvoltarea familiei de albine, acestea primesc imediat o sursă de stimulare cu adaosuri de hrană și totodată ajută la combaterea unor maladii”, afirmă Zăgăreanu. 

Cum este administrată hrana solidă 

„De obicei, apicultorii preferă o zi cu soare, principalul să fie fără vânt. Atunci descoperă stupul, ridică pânza, care acoperă cuibul familiei de albine, și instalează turta deasupra ghemul de iernare. De obicei, ghemul de iernare a cuibului familiei de albine este în partea de sus a ramelor. Aici trebuie să fim mai atenți, să nu strivim o parte din albine. Poate fi utilizat  afumătorul pentru calmarea albinelor.”, explică președintele Asociației. 

Potrivit lui Andrei Zăgăreanu, turta de Candy trebuie să fie învelită în polietilenă. 

„În parte de jos se recomandă de făcut niște tăieturi sau găuri pentru că polietilena este mai groasă, iar partea de sus rămâne acoperită pentru a menține turta în stare proaspătă.”, a punctat președintele ANARM. 

În ceea ce privește greșelile comise de unii apicultori, Andrei Zăgăreanu susține că pot fi întâlnite cazuri când a fost strivit un număr de albine, a fost deranjat cuibul familiei mai mult decât ar fi trebuit, ceea ce provoacă albinele la zbor. 

„Unii pun direct turta la scândura de zbor, organizează așa o gaură cu plasă și instalează direct pe plasă hrana. Chiar și așa, este recomandat de acoperit turta cu polietilenă sau cu ce este la îndemână”. 

Prin urmare, turtele administrate la timp, pot asigura apicultorii că vor fi pregătiți pentru culesul mierii de primăvara.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!