В Молдове

Admiterea la colegiile cu profil agrar, în curs de desfășurare. Ce oferte sunt

Автор: Lidia Danila
Admiterea la colegiile cu profil agrar, în curs de desfășurare - agroexpert.md

Recent, a fost dat start concursului de admitere la colegiile agricole din Republica Moldova. Astfel, acestea și-au deschis ușile pentru absolvenții care doresc să urmeze o carieră în domeniul agricol, oferind o gamă variată de oferte. În acest context, AGROEXPERT a realizat o listă a specialităților la care absolvenții se pot înscrie. 

Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău oferă studii la următoarele specialități cu profil agrar:

Înmatriculare după studii gimnaziale

  • Tehnologia vinului și a băuturilor spirtoase

Vizează pregătirea cadrelor cu studii medii de specialitate pentru organizarea proceselor tehnologice la fabricarea producției alcoolice și a băuturilor răcoritoare, la întreprinderile de profil din țară și peste hotare.

Posibilități de angajare

Tehnician tehnolog: laborant chimist, laborant analiză chimică; laborant analiză de titrare, laborant la determinarea calității produselor agricole, tehnician: tehnician în industria alimentară, tehnician laborant, tehnician laborant analize produse alimentare, operator la filtre, controlor recepționer, operator la instalațiile tehnologice, controlor proces tehnologic, tehnician asigurarea calității la întreprindere de profil din țară și peste hotare.

Baza de înmatriculare: după studii gimnaziale și termenul de studii – 4 ani, cu posibilitatea de a susține bacalaureatul.

  • Tehnologia și digitalizarea sectorului vitivinicol

Misiunea specialității – executarea diferitor lucrări vitivinicole: alegerea și pregătirea terenului pentru înființarea plantațiilor viticole, plantarea vițelor, efectuarea lucrărilor de îngrijire și recoltare, procesarea strugurilor, producerea, stabilizarea, maturarea, îmbutelierea și comercializarea producției vinicole. 

Posibilități de angajare

Agronom (calificare medie), laborant chimist, operator responsabil la supravegherea tehnică a instalațiilor, tehnician la gestiunea producției, maistru în industria alimentară, maistru de sector, tehnician în bacteriologie, agrochimist (calificare medie), agronom pentru protecția plantelor (calificare medie).

Baza de înmatriculare: după studii gimnaziale și durata de studii – 4 ani, cu posibilitatea de a susține bacalaureatul.

  • Organizarea serviciilor în hoteluri și complexe turistice

Serviciul  hotelier și a complexelor turistice vizează, prin conținutul său, crearea condițiilor și a confortului necesar adăpostirii și odihnei călătorului și reprezintă produsul a ceea ce se numește „industrie hotelieră”, respectiv, acel sector care, conform accepțiunii actuale, înglobează ansamblul activităților desfășurate în spațiul de cazare. Fiind constituit, la rândul său, dintr-un grup de prestații oferite turistului pe timpul sejurului, în unitățile de cazare.

Baza de înmatriculare: după studii gimnaziale și durata de studii – 4 ani, cu posibilitatea de a susține bacalaureatul.

  • Turism, calificare agent de turism

Domeniul Turism are scopul de a pregăti specialiști pentru activităţile de administrare și conducere a companiilor turoperatoare, a agenţiilor de turism, a unităţilor hoteliere.

La nivelul întreprinderilor din industria turismului specialiștii din domeniul Turism sunt responsabili pentru  buna desfășurare a tuturor  activităţilor: organizarea procesului de elaborare a produselor turistice, vânzarea și distribuţia produselor turistice, elaborarea itinerariilor în turismul intern și internaţional, conducerea departamentelor funcţionale în hoteluri (vânzări front-office, personal ș.a.)

Baza de înmatriculare: după studii gimnaziale și durata de studii – 4 ani, cu posibilitatea de a susține bacalaureatul.

Învățământ DUAL, 2 ani, după studii de BAC/ 11 clase generale sau Școală profesională cu meserie conexă

  • Viticultor-vinificator

Viticultorul-vinificatorul poate activa în calitate de fermier, organizator și executor a proceselor tehnologice aplicate la cultivarea viței de vie și la producerea vinului. El trebuie să aibă cunoștințe solide în domeniul viticulturii și oenologiei, să fie capabil să gestioneze eficient resursele naturale și să utilizeze tehnologii moderne pentru a obține producții de struguri și vin de calitate superioară.

De asemenea, viticultorul-vinificatorul trebuie să fie un bun manager al afacerii sale, să fie capabil să planifice și să organizeze eficient activitățile din cadrul plantațiilor viticole și din crama sa, să aibă abilități de marketing și să fie capabil să valorifice produsele sale pe piață în condiții profitabile.

În plus, acesta trebuie să fie un bun comunicator și să aibă abilități de negociere pentru a putea stabili parteneriate și colaborări în domeniul vitivinicol.

  • Tehnologia produselor alimentare

Tehnicienii, pot activa la întreprinderi de stat sau private la compartimentul producție, în calitate de muncitori, operatori, laboranți, maiștri, tehnicieni.

Baza de înmatriculare: după studii liceale, medii generale 11 clase, școlii profesionale și durata de studii – 2 ani.

  • Turism

Această specialitate oferă oportunități de învățare și stagii practice în diferite sectoare ale industriei turismului, cum ar fi hoteluri, restaurante, agenții de turism, companii de transport și alte organizații legate de turism. Elevii învață să gestioneze operațiunile din industria ospitalității, să ofere servicii de calitate clienților și să dezvolte strategii de marketing pentru a promova destinațiile turistice.

Absolvenții acestei specialități pot urma o carieră în diverse domenii, cum ar fi managementul hotelier, turismul de afaceri, organizarea evenimentelor sau consultanța în turism.

Depunerea dosarelor are loc în perioada 15 iulie – 3 august 2024.

Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul oferă 3 specialități cu profil agrar:

  • Siguranța produselor agroalimentare - 19 locuri la buget și 11 locuri la contract

- Specialist în controlul calității alimentelor;

- Consultant în siguranța alimentară;

- Tehnician de laborator;

- Laborant;

  • Tehnologia produselor de origine vegetală -19 locuri la buget și 6 locuri la contract

- Tehnician-tehnolog la diverse secții de prelucrare a fructelor și legumelor;

- Maistru la depozitele/ frigiderele de păstrare a producției fitotehnice, fructelor și legumelor;

- Angajat la fabrica de zahăr, combinat de producere a uleiurilor, moară etc;

- Laborant;

  • Tehnologia și digitalizarea agriculturii - 19 locuri la buget și 6 locuri la contract

- Tehnician în agricultură;

- Agronom;

- Consultant în tehnologii agricole;

- Analist de date agricole;

Depunerea dosarelor are loc în perioada 15 iulie – 3 august 2024, iar rezultatele concursului vor fi anunțate până pe 7 august.

Se admite concursul, la locurile declarate vacante la programe de formare profesională, după finalizarea anului întâi de studiu, în limita Planului de admitere, aprobat la fiecare specialitate pentru anul precedent.

Concursul pentru locurile vacante se organizează pentru elevi, cu situația școlară încheiată:
– ai anului întâi de studii la programele de formare profesională tehnică postsecundară;
– ai claselor a 10-a de liceu.

Colegiul de Ecologie din Chișinău oferă programe de formare profesională la următoarele specialități:

  • Ecologia și protecția mediului
  • Meteorologie
  • Geodezie, topografie, cartografiere
  • Tehnologia produselor cosmetice și medicinale
  • Gospodărirea și protecția apelor
  • Silvicultură
  • Piscicultură
  • Turism
  • Servicii antiincendiare

Depunerea dosarelor în turul I are loc în perioada 15 iulie - 03 august 2024, iar afișarea rezultatelor va avea lor pe 7 august.

Studiile se organizează cu frecvență la zi pentru absolvenții de gimnaziu cu termen de 4 ani. Concursul de admitere se realizează în baza mediei notelor anuale la 4 discipline de profil și mediei notelor de la examenele de absolvire din actul de studii.

Înmatricularea se face în ordinea descreșterii mediei de concurs (MC), calculată până la sutimi, fără rotunjire, constituită din media notelor anuale la 4 discipline de profil (MNDP) și media notelor de la examenele de absolvire (MNEA), după următoarea formulă: MC=0,6 MNDP + 0,4 MNEA.

Colegiul Agroindustrial din Rîșcani anunță admiterea 2024 pentru următoarele specialități:

  • Merceologie;

Absolvenții pot activa în calitate de:

  • merceolog la întreprinderile de comerţ,
  • administrator al sălii de comerţ,
  • şef al secţiei de mărfuri,
  • vânzător,
  • casier.
  • Tehnologia produselor cosmetice și medicinale;

Oportunități de angajare:

  • la întreprinderile de prelucrare a plantelor aromatice și medicinale
  • la întreprinderile de fabricare a produselor de parfumerie și cosmetică
  • laborant
  • consultant în farmacie
  • Tehnologia panificației

Oportunități de angajare:

  • tehnician întreprinderile de fabricare a produselor de panificație,
  • cofetărie și patiserie sau în unitățile de comercializare a acestora
    laborant
  • Mașini și aparate în industria alimentară

Oportunități de angajare:

  • la întreprinderile de fabricare și prelucrare a produselor alimentare;
  • atelier mecanic.

Depunerea dosarelor are loc în perioada 15 iulie – 3 august 2024.

Colegiul Agroindustrial din Grinăuți vine cu următoarea ofertă de studii în anul 2024:

  • Tehnologia produselor de origine animală;

Absolvenților li se acordă calificare de tehnician- tehnolog și pot activa la întreprinderile de industrializare a laptelui în calitate de: operator la diverse utilaje și aparate, linii tehnologice, ce participă la procesarea laptelui, laborant în analiza chimico-bacteriologică; expeditor; vizează pregătirea specialiștilor în domeniul industriei de prelucrare a cărnii, care este una din principalele ramuri ale industriei alimentare - industria de procesare a cărnii.

Elevii au o pregătire teoretică şi practică profesională şi pot activa la întreprinderile de procesare a cărnii în calitate de: tehnician-tehnolog, şef de secţie, maistru, conducător al subdiviziunii de producţie, tehnic-laborant, muncitor calificat în secţiile de producere, operator în secţiile de maşini, operator în secţii termice, expeditor, colector de materie primă şi alte funcţii corespunzătoare calificării obţinute.

  • Tehnologia alimentației publice

Specialistul cu studii medii de specialitate poate activa în calitate de: tehnician-tehnolog, tehnolog, şef de producţie, şef de secţie, administrator, controlor de producţie, laborant-tehnician.

  • Mecanizarea agriculturii;

Specialistul în Mecanizarea agriculturii va fi apt să activeze în următoarele direcţii profesionale: planificarea producţiei, mecanizarea şi automatizarea proceselor de producţie, transportarea şi păstrarea producţiei, conceperea, elaborarea şi proiectarea tehnologiilor şi mijloacelor de exploatare la întreprinderile, asociaţiile agricole, staţiunile tehnologice de maşini, ca conducător al subdiviziunilor structurale, fermier.

Tehnicianul mecanic poate executa funcţiile de mecanic, organizează şi efectuează exploatarea şi reparaţia utilajului agricol, poate ocupa şi alte posturi, corespunzătoare calificării obţinute.

Depunerea dosarelor are loc în perioada 15 iulie – 3 august 2024, iar rezultatele concursului vor fi anunțate până pe 7 august.

Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni, oferă următoarele programe de formare profesională:

  • Medicina veterinară, calificarea - Felcer veterinar 

Felcerul veterinar va fi apt să activeze în cadrul Serviciului Veterinar de Stat şi privat, Centrului Republican de Diagnostică Veterinară; unităţilor deţinătoare de animale sau care transportă, depozitează şi prelucrează produsele de origine animală: la circuri, menagerii, puncte farmaceutice veterinare, în cadrul gospodăriilor piscicole, apicole, avicole, punctelor de însămînţări artificiale a animalelor, ocupînd funcţii conform Clasificatorului Ocupaţiilor în vigoare.           

  • Merceologie, calificarea - Tehnician merceolog

Specialistul în merceologie poate activa la întreprinderile agricole şi agroindustriale, agrofirme, întreprinderi comerciale, societăţi pe acţiuni, la camerele de comerţ şi industrie, în serviciul vamal, ocupînd funcţiile de merceolog, expert de mărfuri, specialist în certificarea mărfurilor, şef depozit, vînzător -consultant, diler, manager la întreprinderi , marketolog, antreprenor etc.

  • Planificarea și administrarea afacerilor, calificarea - Tehnician planificare

Specialitatea „Planificarea și administrarea afacerilor” pregătește tehnicieni în planificare ce desfășoară și administrează unități de stat sau private, specialiști în activitățile de planificare, management și orice alte operațiuni economice sau care își înființează și administrează propria idee de afacere. 

  • Siguranța produselor agroalimentare, calificarea - Tehnician siguranța alimentelor

Specialitatea formează profesioniști în domeniul protecției plantelor și carantinei fitosanitare, siguranței biologice, chimice și fizice a produselor alimentare de origine vegetală, efectuării analizelor și testelor specifice.

  • Achiziții publice, calificarea - Agent achiziții

Specialiştii în achiziţii publice vor putea activa în întreprinderile de certificare, achiziţionare, păstrare, prelucrare şi comercializare a produselor agroalimentare, burse de mărfuri, fonduri investiţionale, holdinguri şi centre de prestare a serviciilor, ocupînd funcţiile de agent de achiziţie, economist desfacere, achizitor produse şi materii prime, antreprenor etc.

Studiile se fac în limba română și rusă cu posibilitatea de a susține bacalaureatul și de a primi o bursă.

Depunerea dosarelor are loc în perioada 15 iulie – 3 august 2024.

Colegiul Tehnic Agricol Din Soroca propune abiturienților următoarea ofertă educațională:

  • Exploatarea tehnică a transportului auto, calificarea - Tehnician tehnolog
  • Mecanica agricolă, calificarea - Tehnician tehnolog
  • Electromecanica, calificarea - Electrotehnic
  • Electrificarea agriculturii, calificarea - Organizator și executor la electrificarea

Studiile se fac în limba română.

Perioada de depunere a dosarelor pentru concursul de admitere 2024 are loc în perioada 15 iulie – 3 august.

Colegiul Tehnic Agricol din Svetlîi propune 5 programe de formare profesională:

  • Mecanica agricolă, calificarea - Tehnician mecanic

Specialistul poate să activeze în asociaţii agricole, întreprinderi agricole, staţiuni de automobile în calitate de conducător al unităţilor respective, fermier.

  • Agronomie, calificarea - Agronom

Agronomul poate să activeze la întreprinderile agricole, asociaţii în calitate de conducător al diferitor structuri, fermier (sere, oranjerie, instituţii ştiinţifice de cercetare, instituţii de învăţământ).

  • Exploatare tehnică a transportului auto

Specialistul acestei profesii poate să activeze la întreprinderi şi asociaţii care acordă servicii în domeniul transportului rutier, să asigure organizarea şi exploatarea transportului rutier, deservirea şi reparaţia automobilelor, să realizeze vânzarea automobilelor şi a utilajului respectiv, ocupând postul în corespundere cu calificarea obţinută.

  • Electrificarea agriculturii, calificarea - Electrotehnican

Specialistul poate activa la întreprinderile, asociaţiile agricole ca conducător al subdiviziunilor structurale, întreprinzător, executor al operaţiilor tehnologice de montare şi întreţinere tehnică a instalaţiilor electrice şi dispozitivelor de automatizare din sectorul agrar, poate ocupa şi alte posturi corespunzătoare calificării obţinute.

Specialiştii se pot angaja atât în ramurile din domeniul agriculturii, cât şi în localităţile urbane la Reţelele Electrice de Distribuire, sau în cadrul diferitor întreprinderi individuale.

  • Contabilitate, calificarea - Contabil

Specialistul evidenţei în contabilitate poate să activeze în domeniul contabilităţii la întreprinderile agricole şi industrial – agricole, în asociaţii ţărăneşti (gospodării de fermieri, societăţi acţionare) şi în alte unităţi din sectorul agrar.

Studiile se realizează în limba rusă și forma de instruire este staționară.

Depunerea dosarelor are loc în perioada 15 iulie – 3 august 2024.

Colegiul Agroindustrial din Ungheni oferă programe de formare profesională la următoarele specialități:

  • Mecania agricolă
  • Agronomie
  • Tehnologia produselor de origine vegetală
  • Merceologie
  • Contabilitate

Perioada de depunere a dosarelor pentru concursul de admitere 2024 are loc în perioada 15 iulie – 3 august, iar rezultatele vor fi anunțate până pe 7 august.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!