В Молдове

Aerul a depășit normele sanitare pentru perioade scurte de timp

Автор: AgroExpert
poluanți în aer Agenția de Mediu - agroexpert.md

În ultimele 24 de ore influența unui front atmosferic oclus și ploile de scurtă durată cu descărcări electrice au contribuit la dispersia poluanților din aer. Depășiri ale normelor sanitare s-au atestat pentru perioade scurte de timp.

Concentrația maximă momentană a depășit norma sanitară:

  • în municipiul Chișinău pentru monoxid de carbon – de 1,2 ori, dioxid de azot – de 1,1 - 1,3 ori;
  • în municipiul Bălți pentru dioxid de azot – de 1,2 ori.

Concentrația maximă admisibilă pentru media zilnică a fost depășită:

  • în municipiul Chișinău pentru aldehidă formică – de 2,2 ori;
  • în municipiul Bălți pentru dioxid de azot – de 1,3 ori.

Potrivit Agenției de Mediu, în data de 29 mai și dimineața zilei de 30 mai (până la ora 12:00) valorile înregistrate ale poluanților (particule în suspensii PM 2,5, PM10, dioxid de sulf, ozon, monoxid de carbon, dioxid de azot) monitorizați s-au încadrat în limitele stabilite.

Valorile debitului dozei ambientale a radiației gama în data de 29 mai s-a situat în intervalul 0,08-0,19 μSv/h și dimineața de 30 mai 0,08-0,16 μSv/h (limita de avertizare – 0,25 μSv/h).

În intervalul 30.05 – 31.05.2024, se va menține caracterul instabil al vremii.

„Influența unui front atmosferic oclus, ploile de scurtă durată, izolat puternice și intensificările vântul în timpul descărcărilor electrice vor contribui la dispersia poluanților din aer. Nu sunt excluse depășiri ale normelor sanitare pentru perioade scurte de timp”, menționează reprezentanții Agenției.

Precizăm că, prima data, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de instabilitate atmosferică pentru 28 mai, cu mențiunea că în unele zone vor fi înregistrate averse, grindină și vânt puternic.

Află și: Meteorologii au emis Cod Galben: Se așteaptă averse și grindină

Precizăm că, unele regiuni din Republica Moldova au fost afectate de ploaia torențială și grindina de pe 28 mai. Localitatea Boghiceni, din raionul Hîncești a fost una dintre cele mai afectate, fiind acoperită de o furtună cu grindină.

Citește și: Foto | A plouat cu grindină în Hîncești. Gheața, cât bobul de mazăre

Agricultorii sunt îndemnați să se adreseze Direcțiilor agricole raionale în termen de 24 de ore de la declanșarea situației excepționale. 

Te-ar putea interesa și: Fermierii afectați de intemperii sunt îndemnați să anunțe primăriile

Ulterior, pe 29 mai, Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit Codul Galben de instabilitate atmosferică.

Menționăm că, ploile nu par să contenească în Republica Moldova, ci din contră, acestea vor continua să cadă și în următoarele zile. Meteorologii anunță că, pe 30 mai, începând cu ora 13:00 se așteaptă ploi cu descărcări electrice și averse puternice, izolat însoțite de vijelie și grindină.

Recomandăm și: Ploile nu contenesc: Codul Galben a fost prelungit cu încă o zi

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!