Arderea frunzelor uscate și a altor resturi vegetale este o practică în Republica Moldova, dar extrem de dăunătoare. Aceasta eliberează în aer substanțe toxice, inclusiv monoxid de carbon, dioxine, oxizi de azot și hidrocarburi, care afectează grav sănătatea umană și mediul. Potrivit Agenției de Mediu, arderea resturilor vegetale afectează solul, aerul și apa, distrugând habitatele naturale ale animalelor și păsărilor, precum și microorganismele vitale care mențin fertilitatea solului.
Strângerea și compostarea frunzelor este cea mai bună modalitate de a valorifica bogăția de minerale pe care acestea o conțin, fiind un îngrășământ natural mult mai valoros decât gunoiul de grajd.
„De aceea, Agenția de Mediu recomandă compostarea frunzelor ca o alternativă ecologică. Compostul ajută la reținerea umidității în sol, reduce nevoia de irigare, susține reciclarea materialelor vegetale și îmbunătățește fertilitatea solului”, susțin responsabilii Agenției.
Recomandăm și: Nu ardeți frunzele uscate! Ce puteți face cu ele
Arderea frunzelor reprezintă o încălcare a legii și aduce prejudicii semnificative mediului înconjurător și sănătății oamenilor. Pentru a combate această practică dăunătoare, Codul Contravențional al Republicii Moldova prevede amenzi considerabile, de la 10.000 la 15.000 de lei pentru persoane fizice și de la 30.000 la 40.000 de lei pentru persoane juridice.
Află și: Arderea frunzelor - o încălcare a legislației: Ce amenzi riscă vinovații
„Astfel, cazul în care observați acte de poluare precum arderea frunzelor, vă rugăm să sesizați autoritățile locale (primăria), Inspecția pentru Protecția Mediului sau să sunați la numărul unic de urgență 112. În așa mod, veți contribui la stoparea acestor practici dăunătoare și la protejarea mediului înconjurător”, adaugă Agenția de Mediu.