Agricultorii amenințați cu diminuarea recoltei urmare a deficitului de fertilizanți

fertilzanți import criză - AgroExpert.md
В Молдове

Deficitul de îngrășăminte amenință recolta agricultorilor din anul 2022. Criza îngrășămintelor a fost generată de războiul din Ucraina care a dat peste cap lanțurile logistice. Cea mai mare parte a fertilizanților erau achiziționați de Federația Rusă.

„Fertilizanţii, de obicei, joacă un rol important, asigurând o majorare a productivităţii cu 30-40%, şi corespunzător, neadministrând aceşti fertilizanţi, ne putem aştepta la o roadă cu mult mai mică, cu 30-40 la sută. Încă în luna februarie, am iniţiat negocieri, discuţii, în cadrul unei vizite în Azerbaidjan, cu conducerea companiei de stat Sokar privind furnizarea de fertilizanţi către Republica Moldova  şi, suntem în proces, de Furnizarea fertilizanților către agricultorii din Republica Moldova”, a declarat Viorel Gherciu într-o intervenție pentru TVR Moldova.

Ministrul spune, însă, că securitatea alimentară a Republicii Moldova nu este ameninţată până în toamna acestui an. Chiar şi aşa, factorii externi, precum războiul ruso-ucrainean sau scumpirile la carburanţi, s-ar putea reflecta negativ în preţul cerealelor iar asta să ducă la scumpiri în lanţ ale alimentelor.

„Conform estimărilor Ministerului Agriculturii, stocurile de grâu vor constitui 200 mii tone, ceea ce ne asigură consumul intern al ţării, până la mijlocul lunii septembrie. Această creştere a preţurilor este direct legată de creşterea preţurilor la energie, la celelalte in put-uri", a mai punctat Gherciu.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку