В Молдове

Agricultorii ar trebui să curețe ambalajele fertilizanților. Iată pașii

Автор: AgroExpert
ambalaje fertilizanți - agroexpert.md

Ambalajele produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților trebuie curățate de reziduuri înainte de returnare. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) încurajează agricultorii și comercianții să colaboreze pentru a se asigura că ambalajele produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților sunt returnate în mod corespunzător, conform Legii nr. 119/2004. 

Pentru curățarea ambalajelor, se poate aplica tehnica manuală de clătire cu apă de trei ori, clătirea sub presiune sau clătirea cu presiune integrată, în funcție de caracteristicile fizico-chimice ale produsului, indicate în fișa tehnică de securitate a produsului, conform art. 13 din Legea nr. 277/2018 privind substanțele chimice.

Iată pașii pentru metoda tripla clătire: 

Goliți complet conținutul recipientului în rezervorul echipamentului de stropit.

  1. Umpleți ambalajul cu apă până la un sfert din volumul său.
  2. Puneți capacul și agitați bine pentru câteva secunde.
  3. Goliți apa de clătire în rezervorul echipamentului de stropit.
  4. Repetați pașii 2 și 4 încă două ori.

„După ce ambalajul este curățat, faceți-l inutilizabil fără a-i deteriora eticheta și separați capacul, punându-l în sacii special destinați colectării. Nu uitați să purtați echipament de protecție, cum ar fi salopetă, mănuși și mască sau vizieră, pentru a vă proteja în timpul curățării”, informează MAIA.

După uscare, ambalajele trebuie găurite și predate furnizorilor conform recomandărilor.

Curățarea ambalajelor are numeroase avantaje. Din punct de vedere economic, un ambalaj necurățat poate reține până la 5% din produs. În plus, curățarea asigură utilizarea întregii cantități de produs, ceea ce face tratamentele mai eficiente. Din punct de vedere al siguranței, un ambalaj bine clătit nu conține reziduuri, reducând riscul de intoxicații. În final, curățarea ambalajelor protejează mediul, deoarece ambalajele curate nu vor contamina solul și apa.

Pentru mai multe informații sau dacă aveți întrebări, MAIA vă îndemnăm să contactați reprezentantul furnizorului de produse de protecție a plantelor și de fertilizanți.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!