Secretarul de stat Iurie Scripnic și directorul adjunct al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură Diana Coșalîc au întreprins o vizită de lucru în raionul Sîngerei, unde s-au întâlnit cu producătorii agricoli și cu reprezentanții autorităților publice locale.
În discuții, Iurie Scripnic i-a informat pe cei prezenți despre prioritățile Guvernului în dezvoltarea sectorului agricol, despre politicile și proiectele ce urmează a fi implementate în vederea creșterii și dezvoltării sectorului agricol, precum și despre măsurile elaborate de autorități întru susținerea agricultorilor în perioada de criză.
„Întreprindem pași esențiali pentru a dezvolta sectorul agricol. Avem sarcini complexe, mai ales în contextul deschiderii negocierilor de aderare a Republicii Moldova la UE, însă trebuie să fim conștienți cu toții că beneficiile și oportunitățile pe termen lung vor fi semnificative. Ministerul se află într-un amplu proces de transpunere a actelor naționale la cele europene. Aceste eforturi vor aprofunda legăturile economice a țării noastre în spațiul comunitar și vor permite să accesăm fonduri de pre-aderare pentru agricultorii noștri. UE are standarde și reglementări stricte referitoare la siguranța alimentară. În prezent, avem permisiunea de export a mierii de albini, a ouălor de pasăre (categoria A și B) și a cărnii de pasăre procesate. Următorul obiectiv pentru noi este să obținem dreptul de export pentru carnea de pasăre refrigerată”, a subliniat Iurie Scripnic.
Iurie Scripnic a vizitat și două exploatații zootehnice: una specializată în creșterea caprelor, iar alta în creșterea bovinelor. Scopul a fost de a discuta cu fermierii despre condițiile de întreținere a animalelor și perspectivele de dezvoltare a exploatației deținute de fiecare proprietar în parte, în vederea sporirii cantității și calității producției obținute de la acestea.
Proprietarul fermei de capre, Viorel Prisăcaru a declarat că întreține 350 de capre rasa Saanen, dintre care 300 sunt mulgătoare.
Laptele obținut este procesat și transformat în brânză. Fermierul și-a pus în plan să dezvolte agroturismul. În acest sens, are de gând să înființeze o agropensiune ecologică.
Tudor Pleșca din satul Prepelița îngrijește circa 100 de bovine, rasa Bălțata cu negru tip Moldovenesc.
Fermierul a comunicat că a stabilit drept scop prioritar majorarea efectivului de animale, creșterea productivității animalelor și modernizarea exploatației prin accesarea programelor de subvenționare.
Precizăm că, potrivit datelor AIPA, agricultorii din raionul Sîngerei au accesat subvenții de peste 51 de milioane de lei în anul 2023, contribuția mediului de afaceri fiind de circa 144 de milioane de lei. Din totalul sumei, aproximativ 60% din investiții sunt direcționate în sectorul de procesare a produselor. Totodată, au fost înființate circa 15 hectare de plantații și procurate 24 de tractoare noi.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!