В Молдове

Agricultorii premiați pentru inovație, pasiune și devotament la Gala Fermierilor

Автор: Victor Ursu
eveniment fermieri premii - AgroExpert.md

Inovația, pasiunea și devotamentul – cuvintele de ordine ale ediției „Gala a Fermierilor din Republica Moldova”, eveniment ce s-a desfășurat joi, 29 septembrie, la Sala cu orgă din Capitală. Gala, organizată anual sub egida Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, AIPA-Agenţia de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, cu sprijinul partenerilor săi. S-a desfășurat, așa cum ne-a obișnuit și până acum, într-un cadru festiv, în care au fost premiați fermierii care au obținut rezultate remarcabile în 2022.

Evenimentul a fost deschis de către Iurie Scripnic, Secretar de stat la Ministerul Agriculturii, care a adresat cuvinte de mulțumire celor prezenți în cadrul evenimentului, dar și partenerilor care în ultimii trei ani s-au implicat în organizarea Galei.

Inspirația și consecvența, motoul businessului

„Astăzi premiem fermierii, este ziua lor, fermieri care prin inspirație, consecvență și muncă asiduă au atins succesul. Acești fermieri contribuie prin munca lor la evoluția economie și a societății. Știm că omul sfințește locul, iar agricultura este pentru cei capabili, cu implicare totală și pentru cei dispuși să-și asume riscuri care nu sunt deloc mici. Premiem cu un ochi uitându-ne la trecut, la întreaga activitate și cu un ochi uitându-ne la viitor, la generația viitoare. Anul acesta premiem în primul rând cooperarea”, a declarat Scripnic.

Potrivit lui, autoritățile urmează să reseteze politicile existente pe fundalul blocajului pe piețele estice, să cucerească noi piețe, dar și să revizuiască mecanismele de finanțare. Este vorba perfecționarea cadrul legislativ existent pentru subvenționarea producătorilor agricoli. „Vom pune accente sporite pe mecanismul de subvenționare și plățile directe pe cap de animal și vor fi acordate pe kg de lapte și carne.

Diana Coșalîc, directorul interimar AIPA a spus că în 2022, pentru prima data fondul de subvenționare constituie 1,750 miliarde de lei. Finanțările se acordă pentru diverse ramuri ale agriculturii. La data din 1 septembrie pe contul agricultorilor au fost debursate deja 1,1 miliarde de lei. Este vorba de circa 70% din bani, care au ajuns la fermieri.

„Cel mai multe surse - 80% sunt orientate către fermierii care dezvoltă afaceri în agricultură, inclusiv banii au fost distribuiți pentru stingerea restanțelor din anul trecut. Sursele de 852 mil. de lei care au fost alocate fermierilor au generat investiții de peste 3 miliarde de lei și respectiv acumularea impozitelor la buget de peste 1 miliard de lei”, a spus Coșalîc.

Experiență și muncă pentru afacerile agricole

În cadrul evenimentului, participanții au recunoscut eforturile și contribuția fermierilor ce au investit multă muncă, resurse și experiența lor de-a lungul timpului, au contribuit la dezvoltarea sau menținerea agriculturii. Au investit cunoștințe și energie pentru agricultura Republicii Moldova – motor extrem de important al economiei tării noastre. De asemenea, au fost recunoscute meritele cercetătorilor și pe ale celor care au avut un aport important pentru agricultură.

„Haideți să recunoaștem împreună eforturile făcute de fermierii moldoveni pentru agricultura din țara noastră. Agricultura este vitală pentru întreaga lume. Agricultura este ramura care contribuie la creșterea economică a țării noastre. Potențialul Republicii Moldova în sectorul agricol este foarte mare și încă există loc de creștere. În continuare, vom vedea probleme cu care ne confruntăm, dar și soluții sau sugestii pentru a exista o creștere esențială a agriculturii Republicii Moldova. Asocierea agricultorilor este o soluție pentru fermieri. Este foarte necesar, toți conștientizează dar puțini vor să se asocieze”, a punctat Vasile Mârzenco, directorul executiv al Federației Fermierilor.

La finalul evenimentului, mai mulți fermieri au fost premiați pentru munca și afacerile pe care le dezvoltă. Distincțiile oferite de acest eveniment au mers către acei fermieri care nu au neapărat o pregătire agricolă, dar care, din pasiune, au intrat în această activitate.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку