В Молдове

Agricultorii, sufocați de creditele de la băncii. Împrumuturile problematice s-au majorat cu 9,2%

credite agricultori neperformante - AgroExpert.md

Volumul creditelor neperformante în portofoliul băncilor comerciale la finele lunii august curent a ajuns la 4,1 mld. lei, fiind cu 605,6 mil. lei mai mare față de situația de la finele anului trecut. Cea mai mare contribuție la majorarea indicatorului dat l-a exercitat sectorul agricol căruia i-a revenit 36,9% din creștere, urmat de sectorul industrial cu o contribuție de 23,7%, în timp ce creditele de consum sunt responsabile pentru 20,1% din creșterea volumului creditelor neperformante.

„În cazul sectoarelor vizate, ponderea creditelor neperformante în totalul portofoliului creditelor acordate este pe un trend ascendent doar în cazul sectorului agricol, pe când în cazul creditelor acordate industriei productive, ponderea creditelor neperformante este în scădere, iar în cazul creditelor de consum, se menține la valori comparabile. Evoluția ponderii creditelor neperformante pe ramurile indicate este asociată unei creșteri de cca 9,2% a portofoliului de credite acordate sectorului agricol și unei stagnări în creditarea consumului (+0,8%), dar și unei reduceri a creditării industriei productive (-8,2%). Creditarea joacă un rol important în desfășurarea activităților din ramurile vizate ale economiei naționale. Făcând referință la datele pentru anul trecut, volumul portofoliului de credite existent la finele anului trecut a reprezentat 28% din valoarea adăugată generată în sectorul industrial al țării și 17% din valoarea adăugată generată pe parcursul anului în sectorul agricol”, constată economistul Vioel Gîrbu pentru infodebit.md.

Evoluția actuală a ponderii creditelor neperformante în portofoliul de credite al băncilor comerciale din țară anticipează o înrăutățire a indicatorilor privind volumul activităților economice în ramurile respective ale economiei naționale, inclusiv în cazul sectorului agricol care tradițional înregistrează cea mai mare creștere a valorii adăugate generate în trimestrul III al anului.

Președintele Asociației Forța Fermierilor, Alexandru Slusari a cerut de nenumărate ori reeșalonarea plăților la creditele pentru agricultori, în condițiile în care aceștia se confruntă cu seceta cruntă din vara acestui an.

„În ce privește creditele la bănci, chiar în situația de forță majoră, creată de războiul din Ucraina, nimeni nu le poate convinge pe acestea să reeșaloneze de bună voie creditele fermierilor dacă nu există această clauză în contract. Iar ea nu există în majoritatea contractelor. Sliusari spune că oferirea unor facilități fermierilor nu ar afecta sectorul bancar, deoarece creditele acestora reprezintă doar șapte la sută din volumul creditelor acordate, iar numărul celor care vor avea nevoie de aceste facilități este și mai mic”, susține Slusari.

Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei în luna august agricultorii s-au împrumutat de la bănci cu 4,5 miliarde de lei dintre cu 4,6% mai mult față de una similară a anului 2021. Din totalul de credite de 4,5 miliarde de lei acordate în luna august 1,4 miliarde de împrumuturi în monedă națională și echivalentul a 424,7 mil. de lei în valută străină.

⚡️Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!