В Молдове

Agricultura și schimbările climatice: Discuții la seminarul FAO

Автор: AgroExpert
Moldova agricultura schimbări climatice FAO - agroexpert.md

În perioada 27-28 septembrie, o delegație a Ministerului Mediului a participat la seminarul organizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) în Istanbul, Turcia, cu genericul „Acțiuni climatice avansate în domeniul agriculturii și folosirii terenurilor pentru Europa de Sud-Est și Asia”.

În cadrul discuțiilor s-a accentuat faptul că al 6-lea Raport de sinteză al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice evidențiază nevoia urgentă de acțiuni climatice, inclusiv în sectorul agriculturii, pentru a se adapta la schimbările climatice, a construi reziliența și a reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES).

În regiunea Europa și Asia Centrală, peste 40% din suprafața totală a terenurilor este dedicată agriculturii, iar în Republica Moldova circa 70% din terenuri se află în circuitul agricol, informează Ministerul Mediului.

Schimbările climatice reprezintă amenințări semnificative pentru sectorul agricol, inclusiv impactul rezultat din modificarea frecvenței precipitațiilor, secetelor ce devin tot mai frecvente, inundațiilor și invaziilor de dăunători agricoli, ce constituie impedimente mari pentru dezvoltarea sectorului agricol.

Emisiile de gaze cu efect de seră din activitățile agricole, creșterea animalelor și întregul sistem alimentar contribuie de asemenea la schimbările climatice. Pentru a aborda aceste provocări, este esențial să se dezvolte strategii și planuri de acțiune pe termen lung, să se actualizeze și să se monitorizeze Contribuțiile Naționale Determinate (NDC), să se evalueze emisiile de GES legate de agricultură și să se pună în aplicare strategii de reducere a emisiilor din sistemul agroalimentar.

În plus, promovarea rezistenței la climă în regiune necesită măsuri de adaptare pentru a aborda modelele climatice în schimbare, cum ar fi evenimentele extreme de apă, inclusiv secetele și inundațiile, precum și alte șocuri și dezastre economice, sociale și de mediu.

Toate acestea implică integrarea măsurilor climatice și a acțiunilor de reducere a riscului de dezastre în politicile, strategiile și planificările naționale. Necesitatea urgentă a acțiunii climatice este evidentă, nu numai pentru a aborda impactul schimbărilor climatice, ci și pentru a proteja și restabili biodiversitatea, serviciile ecosistemice, solul, resursele genetice, apa, energia și eficiența transportului în sectorul agricol.

Creșterea acțiunilor, creșterea gradului de conștientizare și generarea mai multor resurse pentru a sprijini ecologizarea agriculturii sunt esențiale pentru realizarea securității alimentare și nutriționale până în 2030, în conformitate cu ODD.

Banca Mondială și NDC Partnership și-au exprimat intenția de a sprijini Republica Moldova în actualizarea Contribuțiilor Naționale Determinate (NDC) și crearea transparenței în domeniul climatic (împreună cu Centrul Climatic al Programului de Mediu al Națiunilor Unite de la Copenhaga – UNEP, care ajută țările în curs de dezvoltare într-o tranziție către căi de dezvoltare cu mai puține emisii de carbon și sprijină integrarea rezilienței la climă în dezvoltarea națională.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!