В Молдове

Ajutor după intemperii: Când vor putea agricultorii să depună cereri

Автор: Lidia Danila
Ajutor după intemperii: Când vor putea agricultorii să depună cereri - agroexpert.md

Producătorii agricoli a căror recoltă de porumb a fost afectată de secetă în proporție de 60% și mai mult în vara anului 2023 vor beneficia de sprijin financiar, în vederea compensării parțiale a prejudiciilor. Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, au precizat pentru AGROEXPERT că perioada apelului pentru depunerea cererilor va fi anunțată ulterior.

„Urmează să aibă loc încă o procedură legală. Este nevoie de avizare de la toate ministerele din cadrul Guvernului, inclusiv de la Centrul Național Anticorupție. Abia ulterior se va aproba în cadrul ședinței de Guvern”, a declarat consultanta principală în cadrul Serviciului informare și comunicare cu mass-media, MAIA, Daniela Turculeț. 

Cererea de acordare a sprijinului financiar, împreună cu documentele în original, însoțite de copii, se vor depune de către solicitant sau reprezentantul legal al acestuia la subdiviziunile AIPA din raza teritorială în care își desfășoară activitatea solicitantul de ajutor financiar. Resursele financiare vor fi acordate solicitanților sub formă de plată directă per hectar.

Precizăm că, Guvernul va aloca 50 de milioane de lei agricultorilor afectați de unele calamități naturale, înregistrate în anul 2023. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

Citește și: Peste 400 de agricultori afectați de secetă vor primi suport financiar

Responsabilii de la minister au menționat că 392 de fermieri sunt crescători de porumb, iar alți 13 sunt din nordul țării, care au înregistrat pagube considerabile pe terenurile agricole după furtunile și grindina din 25 și 26 iulie 2023. Toți agricultorii dețin acte de constatare a pagubelor.

Te-ar putea interesa și: Fermierii din Cahul cer acțiuni urgente: „Ne aflăm în pragul falimentului”

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!