Îndrumați de zumzetul albinuțelor, elevii Școlii Primare „Ion Creangă” din orașul Ialoveni s-au aventurat într-o călătorie educativă în lumea polenizatorilor. În cadrul proiectului „Albinele sunt prietenii noștri”, copii au învățat despre rolul vital al albinelor în polenizarea plantelor și în menținerea echilibrului în natură.
Cu ajutorul materialelor didactice interactive și a prezentărilor captivante, copiii au învățat despre ciclul de viață al insectelor și modul în care albinele culeg nectar și polen.
„Cu bucurie am acceptat să ne implicăm în acest proiect, având convingerea că reprezintă ceva cu totul remarcabil. Entuziasmul copiilor noștri pentru învățare a fost deosebit. Asemenea albinuțelor harnice, elevii noștri și-au dedicat timp și energie în realizarea proiectelor și desenelor lor. Este esențial ca cei mici să înțeleagă importanța și rolul albinelor, precum și pericolele cu care se confruntă aceste insecte polenizatoare. Prin intermediul acestui proiect, ne-am propus să cultivăm în rândul lor nu doar cunoștințe, ci și o profundă empatie și dragoste pentru natură și toate ființele vii care ne înconjoară”, ne-a comunicat directoarea Școlii Primare „Ion Creangă”, Alexandra Hîncu.
La finalul lecției, elevii au avut parte de o demonstrație a organizării cuibului familiei de albine și au îmbrăcat costumele de prisăcari. Nelipsită a fost și degustarea mai multor tipuri de miere.
„Fiecare lecție la care particip este diferită și interactivă, întrucât fiecare profesor încearcă să facă o activitate inedită. Ne bucură entuziasmul copiilor, observăm că studiază și că dețin din ce în ce mai multe informații. Scopul proiectului pilot „Albinele sunt prietenii noștri” este să educăm generația tânără despre dragostea față de natură și albine”, a punctat Directorul executiv al Asociației Apicultorilor din Republica Moldova.
La ora deschisă au avut posibilitatea să asiste și părinții elevilor, care au salutat inițiativa proiectului pilot.
„Este foarte binevenită această inițiativă, întrucât copii nu trebuie să aibă o frică de albine, dar trebuie să știe cât de prețioase sunt aceste insecte. Mi-a plăcut momentul când s-a menționat despre pericolul dispariției albinelor, care este o problemă mondială, aș spune. Noi trebuie să îndrumăm copii noștri să iubească albinele și să protejeze mediul înconjurător”, a spus Ion Grabuz.
Proiectul a fost elaborat la inițiativa Ambasadei Republicii Slovenia în România și Republica Moldova. Parteneri sunt Ministerul Educației și Cercetării, Asociația Națională a Apicultorilor din Republica Moldova și Asociația Exportatorilor de Produse Apicole. Proiectul „Albinele sunt prietenii noștri” se va desfășura până pe 20 mai.
În cadrul proiectului sunt implicate 55 de clase primare, aproape 1.500 de copii, din cadrul școlilor din șase localități: Hulboaca, Grătiești, Ghidighici, Ialoveni, Sireți și Stăuceni.
„Pe lângă activitățile din clasă și discuțiile interactive despre importanța albinelor, ne bucurăm să oferim și oportunități speciale pentru experiențe practice. Astfel, organizăm excursii gratuite la "Prisaca lui Bunelul", unde nu doar că elevii se pot bucura de o zi în natură, dar primesc și un cadou simbolic, menit să le amintească de valorile și importanța albinelor în mediul nostru. Ne-am propus ca la anul să extindem și să amplificăm aceste inițiative, având ca obiectiv lansarea proiectului la nivel național”, a mai comunicat Ion Maxim.
AGROEXPERT este partener media al Proiectului „Albinele sunt prietenii noștri”.