В Молдове

Anatolie Fală: ”În 2022, MAIA va pune spre aprobare Parlamentului, noua lege a zootehniei”

Agricultura are nevoie de investiţii semnificative în anii următori în depozitare şi unităţi de procesare atât pentru sectorul vegetal, cât şi în zootehnie, în cercetare şi inovare, în noile tehnologii şi modele de producţie care să permită utilizarea durabilă a resurselor, susține Anatolie Fală, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Astfel un obiectiv prioritar pentru anul 2022 va fi adoptarea unei noi legi a zootehniei, sector care necesită cel mai urgent de a fi redresat.

Anul agricol 2020-2021 înregistrează în sectorul vegetal rezultate foarte bune în ceea ce priveşte producţiile medii şi totale atât la culturile de toamnă, cât şi la culturile de primăvară. La principalele culturi de toamnă atât producţia totală obţinută la această dată cât şi producţia medie realizată au valorile cele mai ridicate din ultimii 10 ani, potrivit datelor oferite de MAIA.Astfel, din punct de vedere a condițiilor climaterice, anul 2021 a fost unul prielnic pentru majoritatea sectoarelor din agricultură.

„Avem recoltă bogată la producția cerealieră, la cultura grâului avem înregistrate peste un milion 530 de mii de tone,în cazul porumbului,  recolta globală record obținută în Moldova în acest an – estimată la 2,5 milioane de tone.Însă avem și suprafețe în unele raioane, unde nu au fost recoltate totalmente porumbul, deoarece condițiile climaterice, care au fost pe parcursul lunii iunie-iulie, cu depuneri atmosferice bogate, au lungit perioada de vegetație, și o bună parte din hibrizi, care în mod normal aveau umiditatea în jur de 15-16 %, la recoltare în luna octombrie, această umiditate nu a fost atinsă nici la sfârșitul lunii noiembrie. Totodată, țara noastră a înregistrat o producție bogată de fructe, peste 875 de mii de tone de fructe, dintre care 650 de mii de tone sunt mere, 120 de mii de tone de prune” a declarat Anatolie Fală, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

Insuficiența precipitațiilor din ultimele două luni, i-a determinat pe mulți dintre agricultori să nu semene terenurile agricole, ne-a spus Anatolie Fală, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

”În anii precedenți în țară, se însămânțau peste 300 de mii de hectare de culturi cerealiere de toamnă, însă în acest an au fost însămânțate doar 220 de mii de hectare. Ne bucură feeria de afară, și zăpada, dar rezervele de apă în sol totuși sunt scăzute. Producătorii agricoli, ne fiind siguri, că vor fi condițiile necesare, au micșorat suprafețele însămânțate. Condițiile climaterice nu sunt certe și deocamdată nu sunt favorabile.Ministerul Agriculturii recomandă celor care nu au reușit să semene cerealele de grupa I, în primăvară să semene cerealele de grupa II, inclusiv să treacă la culturile leguminoase, care au demonstrat în ultmii ani, o posibilitate de a obține o marjă bună”

Potrivit, secretarului general de stat, Anatolie Fală, totuși, în Republica Moldova, cel mai vulnerabil rămâne a fi sectorul zootehnic.

”Cel mai vulnerabil sector în anul acesta, s-a dovedit a fi sectorul zootehnic. Nu atât din cauza  condițiilor climaterice din acest an , cât a consecințelor din anul precedent, anul 2020, când acest sector a suferit din cauza secetei, iar din lipsa furajelor, o mare pate din efectivele de animale au fost sacrificate. Anul curent poate fi numit un an al „refacerii” sectorului zootehnic” a subliniat Anatolie Fală.

Pentru 2022, MAIA a trasat deja anumite priorități, care urmează a fi realizate chiar în prima parte a noului an.

”Privitor la suportul statului, s-a modificat legea 276 ce ține de subvenționarea producătorilor agricoli, și în acest context s-a acordat subvenții majorate de circa 10 %, pentru toate sectoarele zootehnice, iar pentru sectorul producerii laptelui de vacă, capră și oaie suportul a fost majorat cu circa 20 %. Plus, în prima jumătate a anului 2022, MAIA va pune spre aprobare Parlamentului, noua lege a zootehniei, într-o redacție nouă care prevede transpunerea cadrului legislativ-normativ European, și conformarea sectorului la aceste cerințe, ceea ce va permite, odată cu aprobarea măsurilor sanitar-veterinare, să avem posibilitatea de a iniția procesul de export ale acestor produse. Suplimentar legii se pregătesc programe de dezvoltare și susținere a sectorului de producere animalier pe subsectoarele de bovine, de ovine și caprine, și domeniul de piscicultură. La fel a fost aplicată o aplicație electronică ”Beeprotect”, în baza căreia va fi modificată legea despre apicultură, cee ace prevede conformarea celor care aplică produse de uz  fitosanitar, la cerințele care sunt necesare pentru sector. Avem foarte multe reclamații în acest domeniu, și vrem să limităm efectele negative a produselor de uz fitosanitar asupra sectorului, deoarece nu numai că ne aduce un plus valoare prin miere și produse apicole dar albinele sunt cele care asigură și garantează polinizarea ” a menționat Anatolie Fală, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!