De la an la an, suprafețele plantațiilor de mure, zmeură, coacăză, agriș sau căpșună continuă să se extindă pe teritoriul țării noastre. Potrivit informațiilor oferite de președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, Aneta Ganenco, sectorul de culturi bacifere al Republicii Moldova prezintă cea mai dinamică creștere în sectorul horticol. Dacă în 2014, plantațiile de bacifere ocupau o suprafață de 2,7 mii ha, atunci anual aceasta s-a mărit, treptat depășind 4 mii de hectare. Evident și producția de bacifere în Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, de la 5 mii de tone în 2014 la 16 mii de tone în 2019.
Dezvoltarea sectorului de culturi bacifere s-a produs rapid datorită cererii de pomușoare pe piața internă, dar și cea externă, care a crescut constant. Totodată, producătorii de bacifere, deși au suprafețe relativ mici, de regulă obțin producții impresionante, în special în anii când condițiile meteo sunt favorabile și astfel își asigură un venit stabil. Am discutat cu Aneta Ganenco, președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei”, despre provocările acestui an pentru producătorii de bacifere, în contextul situației complicate la nivel regional, din cauza războiului din Ucraina, or cantități semnificative de pomușoare în anii precedenți erau exportate în Rusia, Belarus și Polonia, tranzitând teritoriul țării vecine.
”Într-adevăr pentru producătorii de bacifere, acest an a adus alte probleme, nu cele cauzate de condițiile meteo, ci de situația regională, acest război din Ucraina, care nimeni nu bănuia că va exista în secolul XXI. În 2020 am avut o secetă severă, care a afectat plantațiile culturilor bacifere, în 2021 am avut o altă extremă, ploile abundente care au favorizat apariția mucegaiului, care a afectat cantitatea și calitatea pomușoarelor. În acest an, chiar dacă am avut o iarnă prelungită și primăvara ne oferă oscilații de temperaturi, plantațiile de culturi bacifere nu au fost afectate, cu excepția primelor căpșuni. Arbuștii de mur, coacăz, zmeur sunt la începutul vegetației, majoritatea încă nu au format ciorchinele, prin urmare sperăm că roada nouă va fi una bogată. Ne așteptăm la producții normale, deși deocamdată îmi este greu să fac o prognoză. În schimb, va fi mai dificil la capitolul de realizare a producției, pentru că în anterior pomușoarele noastre erau exportate în Federația Rusă, tranzitând țara vecină, Ucraina, unde acum avem acest război care se pare că va mai dura. Prin urmare, provocarea noastră în acest an ține de găsirea unor alternative de vânzare a pomușoarelor produse în Moldova” a declarat Aneta Ganeco.
Referitor la soluțiile care pot fi propuse producătorilor de bacifere, președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei” a menționat că urmează să se organizeze după sărbătorile de Paști o masă rotundă, unde se vor căuta alte modalități de vânzare a pomușoarelor.
”Căile logistice, de ocolire a țării vecine urmează să fie mult mai costisitoare, astfel prețul final al produsului poate influența cererea acestuia pe piața externă. În 2020, au fost exportate 2723 tone de pomușoare anume în Rusia, aproximativ 97% din totalul exporturilor anului 2020. În contextul sancțiunilor economice, nu cunoaștem dacă Rusia va solicita pomușoarele noastre sau nu în acest an. După sărbătorile pascale, urmează să avem o masă rotundă cu toți producătorii, intermediarii ca să stabilim ce soluții putem identifica pentru a facilita vânzările pomușoarelor. Avem informații că procesatorii din Ucraina sunt dispuși să fie mai activi, în special procesarea prin congelare, unde termenul de valabilitate este de un an, păstrarea fiind mult mai simplă în această stare. Producătorii pot să congeleze produsul, achitând serviciile prestatorilor, păstrând cantitatea producției și timp de un an să o vândă cu ce preț doresc și unde le convine. O altă variantă ar fi să predea cu factură cantitatea de pomușoare către o fabrică de procesare, care ulterior să își asume vânzarea produsului congelat, în baza contractelor semnate.Dar încă nu știm dacă informațiile noastre se vor adeveri, sperăm că vom găsi cele mai optime soluții pentru a susține producătorii de culturi bacifere din Moldova” a subliniat Aneta Ganenco.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!