В Молдове

Aneta Ganenco: ”Roada căpșunelor autohtone va fi bogată în acest an, dar abia în luna mai”

capsune-de-import-versus-cele-autohtone- AgroExpert.md

În piețele din Republica Moldova au apărut căpșune, dar nu moldovenești, ci importate din Grecia, Turcia sau alte țări unde clima a permis deja coacerea fructelor. Producătorii autohtoni de căpșune abia așteaptă să își vadă fructele coapte, mai ales că pe durata perioadei pandemice și-au făcut clienți fideli, care doresc căpșuni proaspete, direct de pe plantații. În pofida tuturor dificultăților, producătorii de fructe bacifere din țara noastră sunt optimiști, muncesc cu încredere și speră că își vor vinde fructele fără nicio problemă, numai că un pic mai târziu decât în anii precedenți.

Aneta Ganenco, președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei” ne-a comunicat că în acest an, primele căpșune autohtone vor apărea cel mai probabil la începutul lunii mai.

”Căpșunile autohtone mereu apăreau mai târziu pe piață, unde se găseau și acum se găsesc cele din Turcia, Grecia, țări unde este mai cald. Din cauză că iarna s-a prelungit, avem aceste temperaturi scăzute care atât pentru terenurile deschise, cât și pentru sere constituie un impediment serios pentru producătorii de fructe autohtone. Dacă în mod normal, la mijlocul lunii aprilie aveam primele căpșuni din sere, acum producătorii susțin că primele fructe vor fi la începutul lunii mai. Înghețuri nu au fost, plantele nu au fost afectate, dar oricum temperaturile joase le-a tărăgănat dezvoltarea” a explicat Aneta Ganenco.

În ceea ce privește prețul căpșunelor autohtone, președinta Asociației „Pomușoarele Moldovei” a menționat că cel mai probabil va începe de la 150 de lei.

”Referitor la prețuri, anterior, în anii precedenți un kilogram se vindea cu 100 lei, ulterior cu toate riscurile perioadei de pandemie, în 2020-2021 a variat de la 100 și chiar 120 lei per kg. Evident că treptat prețul scădea, fapt ce era firesc, ajungând să se comercializeze și cu 30 de lei, au fost chiar și cu 17 lei per kg, datorându-se cantității uriașe de fructe obținute în câmp deschis. Anul acesta, luând în calcul toți factorii economici, prețul mare la combustibil și la preparatele fito-sanitare, care fac parte din sinecostul fructelor, propabil că producătorii vor vinde căpșunile moldovenești pornind de la 150 de lei per kg. Posibil că prețul să varieze, însă cred că va oscila în jurul acestei sume, pentru că sunt numeroase dificultăți pe care producătorii le au de depășit în această perioadă. În plus, și seceta din 2020 a afectat enorm asupra plantațiilor de culturi bacifere, fenomene simțite pe durata acestor ani, resimțite inclusiv în acest sezon. Dar căpșunile sunt niște fructe de lux, mai ales primele care apar, fiind cumpărate de anumiți consumatori, care nu atrag atât de mult atenția la preț. Așa că volumul care va fi obținut în prima perioadă, va acoperi cererea cumpărătorilor dispuși să achite prețul pe care-l vor cere producătorii noștri. În general, cred că vom avea o roadă bogată de căpșune în acest an, numai că trebuie să avem răbdare să se coacă ” a coinchis Aneta Ganenco.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!