В Молдове

ANSA a emis primele certificate pentru producători alimentari locali

Автор: AgroExpert
ertificate pentru producători alimentari locali - agroexpert.md

Trei producători mici din domeniul alimentar au primit certificatul de înregistrare în domeniul siguranței alimentelor. Aceștia pot acum comercializa legal, în condiții simplificate, produsele alimentare finite. 

Realizarea a fost posibilă în rezultatul aplicării noilor „Cerințele simplificate pentru activitatea micilor producători din domeniul alimentar”, aprobate la data de 15 ianuarie, care au intrat în vigoare la sfârșitul lunii aprilie. Aceste reglementări presupun mai multe beneficii și facilitează accesul micilor producători pe piață, încurajând aplicarea unor standarde clare de igienă și trasabilitate. 

Noile prevederi le oferă flexibilitate și acces sporit pe piață, reducând semnificativ costurile suplimentare și procedurile birocratice și anume:

  • S-a simplificat procesul de înregistrare a activității pentru micii producători de produse alimentare de origine animală – aceștia vor fi supuși înregistrării în domeniul siguranței alimentelor, fără obligativitatea de a contracta serviciile unui medic veterinar;
  • Reducerea frecvenței prelevării probelor pentru analiza microbiologică a produselor alimentare de origine animală;
  • Condiții mai puțin riguroase pentru proiectarea unității de producere - toate etapele procesului de producție din cadrul unei întreprinderi alimentare vor putea fi realizate într-o singură încăpere, dacă se va evita orice contaminare încrucișată;
  • Scutiri de la elaborarea și implementarea HACCP-ului - micii producători vor putea aplica ghidurile de bune practici bazate pe principiile siguranței alimentelor pentru controlul riscurilor din produsele alimentare;

De asemenea, micii producătorii au posibilitatea să livreze direct sau să comercializeze cu amănuntul produse alimentare de origine animală și nonanimală consumatorilor finali sau unităților de comerț.

Totodată, proiectul stabilește cerințele față de abatoarele cu capacitate mică și cerințele pentru comercializarea laptelui crud prin intermediul automatelor.

Cerințe simplificate au și pensiunile turistice și agroturistice, cu servicii de pregătire şi servire a mesei, precum:

  1. Prepararea și servirea de produse culinare și vin, obținute din materia primă din gospodăria proprie; 
  2. Dreptul să achiziționeze produsele alimentare de la producătorii casnici, adică de la persoanele fizice și anume: 

- carnea provenită de la păsări și lagomorfele sacrificate tradițional;

- produse de origine vegetală (legume și fructe, inclusiv produse obținute din acestea);

- laptele, produsele lactate și ouăle de găină (pentru consum uman).

ANSA încurajează producătorii să-și înregistreze activitatea și va continua să acorde tot sprijinul și instruirea necesară în procesul de implementare a sistemelor de marcare și de respectare a cerințelor sanitar-veterinare.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!