Încă un pas în crearea Asociației Producătorilor de Legume din Republica Moldova. Membrii Grupul de Inițiativă s-au întrunit cu scopul de a facilita procesul de creare a asociației.
Atelierul a fost format din două componente – transfer de experiență și lucru practic. Producătorii au aflat de la reprezentanții „Moldova Fruct” și Asociației Naționale a Apicultorilor din Republica Moldova (ANARM) despre modul de funcționare, structură organizatorică, organe de conducere, stabilirea cotizației și a regulilor statutului de membru în cadrul entității.
La fel s-a pus accentul și pe rezultatele obținute în reprezentarea intereselor membrilor și oferirea serviciilor. Iar la partea practică, cei 35 de participanți au fost împărțiți în grupuri de lucru, unde au elaborat scopul, obiectivele și activitățile viitoarei asociații.
Directoarea executivă FARM, Aurelia Bondari, a pus accent pe importanța și impactul colaborării dintre producători. Activitatea i-a stimulat pe producători să gândească global și să identifice problemele, dar și metode prin care ar putea să le rezolve. În urma discuțiilor și dezbaterilor, aceștia au enumerat aproximativ 30 de provocări comune: începând cu lipsa accesului la apă și la sisteme de irigare, până la planificarea și sistematizarea procesului de producție a legumelor, la nivel național.
Capacitatea de a lucra în echipă și de a identifica problemele comune demonstrează o maturitate în gândire și o dovadă a faptului că legumicultorii sunt pregătiți să colaboreze și creeze o asociație, a menționat diretoarea FARM.
„Problemele din sectorul legumicol sunt multiple și majoritatea dintre ele pot fi soluționate prin îmbunătățirea politicilor de susținere a sectorului și a cadrului normativ în favoarea producătorilor. Iar acest lucru poate fi posibil doar prin consolidarea eforturilor. Doar atunci când legumicultorii vor avea o singură voce, vor deveni o forță”, precizează Aurelia Bondari.
Directorul asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală, a explicat că un factor important în buna funcționare a asociației este nu doar identificarea problemelor și a soluțiilor, dar și punerea unui accent deosebit pe calitatea membrilor asociației care trebuie să fie profesioniști, să se implice activ în lucrul asociației, dar și capacitatea de a moderniza și dezvolta afacerile proprii.
Totodată, un element important îl reprezintă funcționalitatea consiliului de administrare, dar și stabilirea unei cotizații de membru care să-i responsabilizeze pe asociați.
De asemenea, despre faptul că membrii asociației trebuie să înțeleagă că instituția este un organ complex format din membrii săi a vorbit directorul ANARM, Ion Maxim. Acesta a mai adăugat că asociația poate fi și un mijloc de informare, consultare și asistență tehnică pentru membrii săi.
Ședința de lucru a Grupului de Inițiativă este prima din cele trei prevăzute.
Reamintim că în perioada decembrie-ianuarie au fost organizate 11 Adunări Regionale a legumicultorilor, la care au participat în jur de 400 de legumicultori din toată țară. Evenimentele au fost organizate de Federația Agricultorilor din Moldova, FARM cu susținerea Proiectului Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova, USAID.
Precizăm că, zeci de producători de legume din raioanele Anenii - Noi, Ialoveni, Criuleni, Strășeni și Dubăsari susțin crearea primei asociații de profil în sectorul legumicol din Republica Moldova - Asociația Națională a Legumicultorilor.
Citește și: Foto | Va fi creată prima asociație în sectorul legumicol: Ce spun producătorii
Într-un demers menit să revitalizeze și să consolideze sectorul legumicol, în Republica Moldova urmează a fi creată prima Asociație Națională a Legumicultorilor. Managerul de proiecte al Federației Agricultorilor din Republica Moldova (FARM), Vasile Pojoga, a dezvăluit obiectivele și beneficiile acestei inițiative.
Află și: Ce atribuții va avea Asociația Legumicultorilor? Pojoga: „Entitatea va fi o forță”