В Молдове

Asociațiile de profil: ”Moldova este aprovizionată cu carne și lapte din țară cu mult mai mult de 25%”

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a avut un dialog online cu producătorii din domeniul zootehnic și reprezentanții autorităților raionale, încercând să identifice principalele probleme cu care se confruntă crescătorii de animale și producătorii de lapte din Republica Moldova. Lipsa centrelor de colectare a laptelui, situația dezastruoasă a pășunilor și lipsa brațelor de muncă, dar și cadrul juridic imperfect și prețurile descurajante de achiziție a materiei prime, sunt câteva cauze care au dus în ultimii ani la un declin în sectorul zootehnic, potrivit datelor oficiale.

De la începutul acestui an, numărul capetelor de bovine a scăzut cu circa 9 %, al porcinelor cu peste 5% și al ovinelor și caprinelor până la aproape 7 %.Chiar și așa, consumul de carne per cap de locuitor este asigurat de producția autohtonă, fiind în creștere de la 2,2 kg în 2015 la 3,4 kg în 2020, la carnea de vită, de la 23,1 kg în 2015 la 26,1 kg în 2020 la carnea de pasăre.

În cadrul convorbirii oficiale, Viorel Gherciu a afirmat că numai 25% din necesarul de carne de bovină din Republica Moldova este de producție autohtonă, lucru infirmat de crescătorii de animale.

”Salutăm activitatea domnului ministru, acest dialog organizat cu producătorii din domeniul zootehnic, dar cred că au fost interpretate un pic eronat unele cifre statistice. Noi ne aprovizionăm cu carne din țară 93%. Producem 8 mii tone de carne de bovine, iar o mie de tone o importăm, marea majoritate din cantitatea de carne este pentru procesare. Credem că această interpretare greșită a cifrelor se datorează faptului că Legea 276/2017 privind subvenționarea în agricultură și mai exact HG 836/2020 plăți directe pe cap de animal, a cauzat o reținere a abatorizării animalelor, pentru că conform HG nr.836, animalul nu poate fi abatorizat pe durata a 6 luni de zile din momentul obținerii subvenției, proces care a demarat toamna, prin lunile septembrie-octombrie. S-a creat un deficit artificial din motiv că recepționarea dosarelor a început în aprilie, iar autorizarea dosarelor în septembrie, prin urmare cifrele nu au fost actualizate. Totodată, menționez că la începutul anului 2021, aveam 10  492 de capete de animale întreținute în exploatații zootehnice pentru carne,iar efectivul de bovine de carne, în gospodării casnice constituia 37 mii de capete. Pentru industria noastră, nu e nici mult și nici puțin. Noi nu avem o tradiție de consum, dar este îmbucurător că a crescut consumul de la 2,2 în 2015  la 3,4 kg în 2020. Este de menționat că avem liberalizare la carne atât din țările CSI, cât și UE, dar de regulă este vorba de carnea tip steak, importată în special pentru HORECA, rețelele mari de magazine” a declarat Sergiu Grădinaru, președintele Patronatului Întreprinderilor din Industria Prelucrătoare de Carne din Moldova.

”Sectorul zootehnic are nevoie de o redresare pentru că ani de zile crescătorii de animale s-au descurcat cum au putut, dar și așa, a fost asigurată materia primă necesară pentru consumul intern de lapte și produse lactate. În prezent, avem o proporție de 70 % de lapte autohton. Am avea nevoie de circa 170 mii de tone pentru a subtitui cantitatea de import ca să îndestulăm întreprinderile de producere din țară. Ne bucurăm că ministrul Viorel Gherciu a inițiat această convorbire cu producătorii din domeniul zootehnic, a ascultat solicitările și sperăm că se vor găsi soluții pentru a susține activitatea din sector. Totodată, consider că ar fi oportună crearea în cadrul MAIA a unei direcții  sau a unui departament care să analizeze cifrele statistice agricole pentru că BNS nu relatează situația la zi, datele statistice ar fi bine să fie actualizate o dată la 3 luni și atunci nu ar apărea așa confuzii când vorbim de situația reală din sectorul zootehnic” a subliniat Carolina Linte, președinta Asociației Naționale a Producătorilor de Lapte și Produse Lactate ”LAPTE”.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!