В Молдове

Aur din gunoaie! Un antreprenor din Ialoveni procesează masele organice de la ferma sa

procesare mase afacere - AgroExpert.md

Ilia Guzic, antreprenor din satul Malcoci, raionul Ialoveni, a lansat în premieră pentru Republica Moldova ideea revoluționară de procesare a maselor organice restante din ferma sa de prepelițe prin cultivarea larvelor de muscă și afirmă, că cultivarea larvelor pentru recuperarea acestor deșeuri este oportunitatea perfectă ”de a ucide mai mulți iepuri dintr-o împușcătură”. Adică, valorificând gunoaiele din fermă (bălegarul sau găinațul, deșeurile de abator, vegetația restantă, etc.) să mai pot obține din toate acestea proteine furajere și fertilizant pentru sol, și încă multe beneficii în plus.

Aventura a început cu câțiva ani în urmă când după ce s-a pensionat din serviciul militar, fostul radio-electronist Ilia Guzic, fiind încă și departe de prepelițe, a inițiat o afacere-hobby – ferma proprie de păsări, exotice la acel moment.

Dar mormanele de deșeuri inevitabile noii sale preocupări l-au impus să caute soluții pentru a se debarasa de gunoaie, și mai ales, să nu provoace deranj vecinilor. Soluția a apărut firește, ca din cer, prin ”misterul” Muștelor Soldățelului Negru (engl. Black Soldier Fly – BSF), o specie de insecte pe cât de pofticioase, pe atât de productive, care nimicesc cu nesaț orice deșeuri, de la alimentare până la gunoaiele de grajd și resturile de abator. Plus la pofta lor fără de margini, acestea mai și cresc în greutate cu o rapiditate astronomică: într-o lună un gram de ouă de muscă se transformă în larve (pupe) cu o greutate totală de proteine, crescută de 2.500 ori, adică de 2.500 grame, sau 2,5 kg.

Eureca! Iată și soluția perfectă: nimicind gunoaiele din curte mai și produc furaje pure, fertilizant organic, și nu numai. Larvele BSF ca masă proteică sunt dieta perfectă pentru pești, păsări și porcine, substituind făina de pește.

„Am venit cu o aplicație nouă pe piață în ajutorul fermierilor, care se confruntă cu problema tuturor genurilor de deșeuri organice biodegradabile. La moment unica soluție este transportarea deșeurilor la gunoiști cu depozitarea lor, și cu consecințele nefaste asupra mediului: mirosurile urâte din descompunere cu poluarea curentelor de apă din zonele respective. Cu ”maternitatea” sau insectarul de la Malcoci, unde BSF depune ouă din abundență, astăzi se pot procesa local toate gunoaiele de grajd din fermele mai din toată Moldova; astfel spălăm țara de gunoaie, producem furaje pentru păsări, pești și animale, dar cu extragerea din proteinele de larve a uleiurilor esențiale cu o gamă enormă de microelemente benefice, noi realmente deja extragem ”aur din gunoaie”.

Tehnologia integrală de procesare a deșeurilor animaliere și vegetale azi este la serviciul fermierilor, care au beneficiat deja de noile cunoștințe, au cunoscut și implementat avantajele acestei noi aplicări.

„Astăzi Insectarul din centrul Republicii Moldova poate livra ouă BSF pentru orice fermier, care cu investiții minime în scurt timp va obține câștiguri maxime, dacă acel fermier va dori să-și câștige un mare prieten de la Mama-Natură – BSF, unul din cei mai invizibile, dar și din cei mai mari actori ai proceselor naturale de bioconversie interminabilă a materiei organice în Natură. Ferma companiei Nicoil Group SRL din Malcoci cu plăcere își dorește colaborare cu fermierii din țară pentru a le rezolva acestora două probleme majore: 1. Debarasarea de gunoaiele de grajd, și 2. Organizarea  propriei ferme de proteine furajere. Plus la toate, la pachet se livrează consultanța și suportul științific, materialele și echipamentul necesar pentru organizarea unei linii de procesare a deșeurilor biodegradabile în produse secundare de valoare.”

Potrivit tendințelor de moment, în contextul în care sursele tradiţionale de proteine cresc exponențial în preț, larvele BSF apar pe piața de furaje drept ”colac de salvare” pentru crescătorii de pești, păsări și animale, pentru agricultura ecologică, dar și ca materie primă de valoare pentru industria cosmetică.

„Partenerii interesați de cultivarea proteinelor proprii din propriile gunoaie câștigă de șapte (și mai multe) ori: 1. Scapă de gunoaie și 2. Mirosuri neplăcute, 3. Procesându-le local 4. Fără manoperă, evitând astfel 5. Transportarea deșeurilor la gunoiște, 6. Obțin proteine furajere și 7. Zoohumus pentru agricultură ecologică. Câștigul comercial - și acela pe măsură!”

Astfel, larvele BSF ca actori importanți al procesului natural de bioconvertire a materiei organice dintr-o formă tranzitorie în alta continue, realmente salvează pe om de griji și nevoi, aducând mediului o sumedenie de beneficii.

„Important este de menționat, că proteinele din larve se consumă la cota de 100%, dacă e să comparăm cu cota de mase proteice obținute de la orice animal de 50-6o% cu resturi considerabile de abator, nemaivorbind de consumul de apă și de amprenta de CO2 la producerea unei unități de proteină.”

Ferma cu Insectarul de cultivare larve BSF de la Malcoci invită antreprenorii din țară să adere la o colaborare mutual avantajoasă de implementare în practică națională a noii aplicări pe cât de interesante, pe atât de profitabile pentru fermieri, consumatori și societate, cu impact ecologic major și cu o ofertă clară de durabilitate social-economică.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!