В Молдове

Avertizare: Gazul natural se va scumpi după carburanți în Moldova

Creșterea cu circa 50% a prețului produselor petroliere, înregistrată de la începutul acestui an, va provoca în scurt timp și o scumpire a gazelor naturale livrate în Republica Moldova. Cel mai probabil că se va întâmpla spre finele acestui an. Astfel, prețurile spot la bursele regionale au trecut de 353 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze (fără costul de transportare), de 2,5 ori mai mult decât prețul achitat în primul trimestru al acestui an de Republica Moldova.

În Ucraina, la bursă energetică prețul la metan a trecut, săptămâna trecută, și de nivelul de 450 de dolari.

În Republica Moldova, dacă în primul trimestru al anului prețul mediu de import a fost de aproximativ 125 de dolari pentru o mie de metri cubi, apoi acum costurile sunt mai mari, iar la finele anului vor creşte încât va fie nevoie de o ajustare a tarifelor.

Potrivit unor estimări, prețul mediu anual al gazelor la bursele regionale va fi în 2021 între 250 și 300 de dolari pentru o mie de metri cubi, adică aproape dublu față de cel inclus în calculul tarifului.

Administrația Moldovagaz estimează că la 1 octombrie 2021 situația se poate schimba și prețul de import în Moldova va crește semnificativ, încât prețul mediu anual va depăși 150 de dolari pentru o mie de metri cubi. Asta, în timp ce prețul mediu inclus în calculul tarifelor actuale este de 147 dolari.

Vadim Ceban, președintele Moldovagaz a declarat la postul TV RTR Moldova că, deocamdată, nu se poate de vorbi despre o ajustare a tarifelor.

Și aceasta pentru că în perioada caldă a anului consumul este mic, iar datorită costului mai mic de import, în perioada rece - când se consumă cea mai mare cantitate de gaze - se vor folosi devierile acumulate, ce permit menținerea tarifelor actuale.

„Este evident că va fi nevoie de o ajustare a tarifelor, dar când va interveni nu pot spune cu exactitate”, a precizat Ceban.

Potrivit şefului Moldovagaz, acum se duc negocieri cu Gazprom pentru un nou contract de import a gazelor, care trebuie să fie semnat până pe 1 octombrie.

Modificările din contract

De notat că contractul actual prevede că, în trimestrul I și IV ale anului, se va aplica formula precedentă de achiziție a gazelor, corelată trimestrial la situația pe piața motorinei și păcurii, iar în trimestrul II și III ale anului, cărora îi revin doar 20% din volumul anual al consumului de gaze, la calcularea preţului se folosesc şi cotaţiile de pe piaţa spot.

Aceasta înseamnă că, dacă prețul de pe bursele europene este mai mic decât cel calculat pe baza vechii formule legate de cotațiile de petrol, utilizate și în prezent, Moldovagaz va cumpăra gaze mai ieftine de la bursă.

Este de menționat că, în anul 2020, prețul mediu anual de achiziție de la Gazprom a constituit 148,87 dolari, inclusiv cheltuielile de transport până la hotarul țării. În același timp, pe hub-ul NCG acesta s-ar fi ridicat la 187,93 dolari. 

Drept consecința, achiziționarea gazelor de la Gazprom a permis să fie economisite circa 44 milioane de dolari, susţine Moldovagaz.

Modificările respective în contractul în vigoare au fost aprobate de Adunarea extraordinară a acționarilor întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz, pachetul majoritar fiind deținut de Gazprom (50%), în timp ce Guvernul Moldovei deține 35,33%, iar autoritățile separatiste - 12,4%.

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: mold-street.com

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!