В Молдове

Bani de la stat pentru agricultură. Ce domenii sunt încurajate

subvenții agicultură - AgroExpertr.md

În vederea încurajării și stimulării activităților agricole prioritare, autoritățile au îmbunătățit condițiile de subvenționare, prin acordarea subvențiilor majorate, care se calculează din valoarea subvenției autorizate doar la cererea producătorilor. 

Noul regulament vizează susținerea sectorului de producere a strugurilor materie prima pentru vin. Schimbarea/modernizarea cererii pieței si evoluția preferințelor acesteia impun și restructurarea ofertei. Urmare a consultărilor cu procesatorii de struguri (deținători de plantații viticole) s-a atestat o deschidere a acestora de a planta, per companie, cca 100 ha anual de suprafețe plantate cu soiuri de struguri pentru vin, plantații moderne, dotate cu sisteme de suport, irigare ce ar permite deservirea mecanizată. Conform informațiilor operative în ultimii ani, doar 5 agenți economici au plantat în jur de 40 ha și preconizează să extindă suprafețele plantate. Respectiv, FNDAMR a fost majorat cu cca 25 mil. lei.

0 altă prevedere vizează majorarea subvenției calculate sub forma de cuantum la instalarea sistemelor de suport: de la 35 mii panî la 65 mii lei/ha. Pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin de la 30 mii lei/ha până la 50 mii lei/ha, pentru instalarea modernizarea sistemelor modeme de suporturi în plantațiile viticole tinere de toate categoriile. Costurile estimative sunt de 40 mil. de lei.

Totodată, autoritățile încurajează revitalizarea sectorului plantelor aromatice, care va facilita dezvoltarea industriilor conexe: industria alimentară, farmaceutică, parfumerie și cosmetica. Astfel, subvenția se va calcula după achitarea ultimei rate și trecerea în proprietate a echipamentului antigrindină, dar nu mai mult de 150 mii lei/ha (actualmente 100 mii lei/ha). Majorarea subvenției pentru echipamentul antigrindină achiziționat, inclusiv în rate — 50% (actualmente 40%) din valoarea echipamentului. Subvenția se va calcula după achitarea ultimei rate și trecerea în proprietate a echipamentului antigrindină, dar nu mai mult de 350 mii lei/ha (actualmente 200 mii lei/ha).

Ținând cont de faptul, ca sectorul zootehnic a fost declarat drept sector prioritar, au fost majorate investițiile în dezvoltarea acestuia, atât din partea agenților economici, cat și din partea FNDAMR. Pentru încurajarea fermelor zootehnice producătoare de lapte subvenția acordată se va calcula în mărime de 50% din costul utilajului tehnologic, materialelor de construcție, conform devizelor de cheltuieli, dar nu mai mult de 7 mil. lei per beneficiar. Costurile estimate pentru implementarea propunerii înaintate vor constitui cca 28 mil. lei anual, deoarece reieșind din prevederile proiectului Programului național de dezvoltare a sectorului Lapte, urmează ca în următorii 7 ani să fie înaintate 100 ferme de vaci specializate pentru producția de lapte, ceea ce ar constitui cca 14 ferme în fiecare an, iar in cazul majorării plafonului cu 2 mil. lei pe an anume pentru aceasta categorie de exploatații, rezultă o alocare suplimentară de cca 28 mil. lei din FNDAMR.

De asemenea, vor fi compensate parțial în mărime de 50% pentru materialul seminal de taur, berbec, țap și vier, dar nu mai mult de 500 mii lei per beneficiar într-un an de subvenționare.

Vor fi susținute și grupurile de producători din sectorul zootehnic, la obținerea de credite în anii precedenți în anul curent de subvenționare de la băncile comerciale și organizații de creditare nebancară pentru care plafonarea va constitui pană la 300 mii de lei.

În același timp, multe din tractoarele procurate în cadrul fermelor zootehnice nu vor beneficia de sprijinul maxim planificat, deoarece vor cădea sub incidența plafonului de 7 mil. lei pentru fermele de vaci, sau 5 mil. lei pentru alte ferme zootehnice, fiind procurate în comun cu alte investiții (materiale de construcție, utilaj, animale de prăsiIă).

Producerea legumelor ecologice pe teren protejat (sere, solarii, tuneluri) necesită multe cheltuieli și fac necompetitive prețurile de producție la legume ecologice față de prețurile legumelor convenționale. Or, compensarea parțială a costurilor de certificare și a inputurilor utilizate va spori competitivitatea legumelor ecologice. Pentru domeniul vegetal subvenția la producerea legumelor e de la 3000 pană la 7000 de lei pentru 1 ha, iar pentru apicultură de la 300 la 500 lei.

Pentru menținerea și intensificarea fertilității solului, pentru menținerea și intensificarea fertilității solului — 2500 lei pentru 1 ha de teren. Sprijinul se acordă pentru fermierii care seamănă culturi azot-fixatoare, intercalate sau succesive, precum: soia, mazăre, linte, lucerne, măzariche, bob, sparceta, trifoi, ghizdei, sulfina, lupin, seradela, raigras, muștar și hrișcă.

Volmul total al subvențiilor alocat pentru anul 2022 este de 1,750 miliarde de lei, însă jumătate din bani vor fi alocați pentru stingerea datoriilor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!