В Молдове

BNM: Prețurile la fructe și legume vulnerabile în fața secetei

fructe legume prețuri - AgroExpert.md

Vulnerabilitatea prețurilor la fructele și legumele autohtone față de condițiile meteorologice în perioada imediat următoare. Conform experienței din ultimii ani, prețurile la fructele și legumele autohtone sunt în mare într-o măsură pronunțată afectate de condițiile meteorologice adverse cum ar fi vremea secetoasă, a declarat guvernatorul BNM, Octavian Armașu la prezentarea Raportului asupra inflației

Conform datelor SHS în vara anului 2022 se înregistrează o secetă hidrologică, astfel și prețurile la legumele și fructele autohtone ar putea înregistra o traiectorie superioara celei asumate în prognoza. Acest fapt ar rezulta în creșterea peste prognoze a prețurilor la produsele alimentare în următoarele luni.

Totodată, există incertitudini cu privire la producția agricolă din 2023. Recolta din anul 2023, respectiv, prețurile la produsele alimentare pe piața interna vor depinde, în cea mai mare măsură, de condițiile agro-meteorologice din toamna anului 2022 și din anul 2023. Evoluțiile în cadrul sectorului agricol și, prin urmare, traiectoria prețurilor la produsele alimentare pentru anul 2023 și prima jumătate a anului 2024 este marcată de o incertitudine pronunțată.

„Pe partea de costuri în agricultură, este o presiune semnificativă anume din cauza prețurilor la fertilizanți mulți din tre care sunt produse în regiunea zonei de război ceea ce a dus la creșterea produselor agricole”, a precizat guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

обратно к списку