В Молдове

BNS: Transportul feroviar a livrat cea mai puțină cantitate de mărfuri

Автор: AgroExpert
BNS: Transportul feroviar - agroexpert.md

În primele trei luni ale anului 2024, cantitatea de mărfuri transportate a scăzut cu 4%, iar distanța parcursă de acestea a înregistrat o scădere de aproximativ 3%, în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Despre aceasta informează Biroul Național de Statistică (BNS).

Întreprinderile de transport feroviar, rutier, fluvial și aerian au transportat în perioada ianuarie-martie 2024, 4 milioane de tone de mărfuri. Acesta este un volum inferior celui înregistrat anul trecut cu 0,4%. Parcursul mărfurilor a totalizat 1.325,1 milioane tone-km, în scădere cu peste 3%.

Potrivit BNS, transportul feroviar, care deține peste 15% în structura mărfurilor transportate, în ianuarie-martie 2024 a marcat cele mai mari scăderi atât la volumul de mărfuri transportate cât și la parcursul acestora.

Totodată, transportul rutier a înregistrat o creștere cu aproape 6% la volumul de mărfuri transportate și cu circa 5% la parcursul acestora.

Întreprinderile de transport rutier, care dețin întâietate în structura mărfurilor transportate, au livrat 3,4 milioane de tone de mărfuri, dintre care 2,3 milioane de tone în trafic național și 1,1 milioane de tone în trafic internațional.

Ponderea mărfurilor transportate cu transportul rutier în volumul total de mărfuri transportate cu acest mod de transport în municipiul Chişinău a constituit circa 60%, regiunile de dezvoltare Nord – peste 11%, Centru – circa 16%, Sud – aproximativ 6% și UTA Găgăuzia – cu puțin peste 6,1%.

Conform datelor oferite de Biroul Național de Statistică, transportul aerian în ianuarie-martie 2024, comparativ cu ianuarie-martie 2023, a înregistrat o scădere atât la volumul de mărfuri transportate cât și la parcursul acestora, cu aproximativ 5% și, respectiv, cu peste 23%.

Transportul pe căi navigabile interioare (fluvial) a marcat creștere cu 1% atât la volumul de mărfuri transportate cât și la parcursul acestora.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!