В Молдове

Bolea este plecat la Verona pentru a discuta despre sectorul vitivinicol

Автор: AgroExpert
Bolea este plecat la Verona pentru a discuta despre sectorul vitivinicol - agroexpert.md

În perioada 11-13 aprilie, vicepremierul Vladimir Bolea și secretarul de stat Andrian Digolean se află la Verona, Italia, unde participă la un eveniment important pentru sectorul vitivinicol: Reuniunea ministerială a statelor membre a Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV). 

Înalți oficiali din întreaga lume au venit la eveniment pentru a discuta despre provocările din sectorul vitivinicol, într-un context global puternic influențat de strategiile de dezvoltare durabilă și de protecție a mediului, precum și de cererea sporită a consumatorilor pentru calitate și siguranță. 

Evenimentul constituie o platformă de intensificare a relațiilor bilaterale. Dialogurile sunt concepute pentru a încuraja schimbul de cunoștințe și experiențe, cu scopul de a adopta cele mai eficiente strategii în domeniul vitivinicol.

„Avem oportunitatea de a învăța unii de la alții, îmbunătățind astfel practicile în propriile țări și promovând excelența în producția de vin”, transmite vicepremierul Vladimir Bolea de la Verona.

De notat că, acest exercițiu este unul oportun, în contextul găzduirii, de către Republica Moldova, în anul 2025, a celui de-al 46-lea Congres Mondial al OIV – o decizie istorică, care va oferi țării noastre o oportunitate de a promova angajamentul și pasiunea Moldovei pentru viticultură și vinificație.

Participarea Republicii Moldova la reuniunea ministerială OIV din Verona a fost posibilă datorită sprijinului oferit de Ambasada Republicii Moldova în Italia.

În anul 2023, exporturile de vin au crescut cu 18% în volum și 24% în valoare comparativ cu anul 2022, fapt ce indică o cerere internațională mai puternică și o recunoaștere a calității vinurilor. Europa rămâne cea mai mare piață pentru vinurile din Republica Moldova, fiind înregistrată o creștere valorică de 36%. O majorare semnificativă a exporturilor vinurilor moldovenești se atestă și în America, fiind înregistrată o majorare de 84% în valoare. Prețul mediu de export pentru vinurile „liniștite” îmbuteliate a crescut cu 9%, ajungând la 1.70 USD/sticla. Japonia se remarcă cu cel mai mare preț mediu de 3.29 USD/sticlă la vinul îmbuteliat. 

Totodată, s-a reușit și crearea unui vin de calitate superioară, ghidat de tehnologia inteligenței artificiale în toate etapele de producție - de la recoltare la fermentare, tratare, crearea cupajelor, designul etichetelor și comunicare. Prin urmare, proiectul s-a bucurat de recunoaștere și apreciere internațională, evidențiind potențialul țării noastre de a inova în domeniul vitivinicol prin adoptarea tehnologiilor avansate.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!