В Молдове

Când se scot bulbii de lalele și cum se păstrează corect

Când se scot bulbii de lalele – momentul optim în care se scot bulbii din pământ și cum se păstrează acești bulbi peste iarnă pentru a fi replantați și a da noi flori. Există câteva secrete legate de scoaterea, depozitarea și apoi replantarea bulbilor, așa cum veți afla din acest articol.

Lalelele sunt printre cele mai populare și iubite flori. La fel ca multe alte plante, ele își au originea în flora spontană și au început să fie cultivate încă din secolul al X-lea, în Persia. 

Lalelele au fost aduse în Europa în secolul XVI, în anul 1554, mai exact, de către Ogier Ghiselin de Busbecq, un cunoscut diplomat care a servit trei generații de monarhi austrieci. Acesta a fost ambasador al Regelui Ferdinand I trimis la Constantinopol. În limba turcă, florile se numeau „lale”, de unde și numele pe care acestea flori îl poartă astăzi. Lalelele au cunoscut de-a lungul timpului și o adevărată perioadă de glorie între anii 1634 și 1637, când valoarea acestor flori a explodat și ele erau folosite ca monedă de schimb în Olanda. Bulbii de lalele deveniseră atât de scumpi încât guvernul olandez a introdus anumite restricții. Ulterior, în 1637, valoarea bulbilor de lalele s-a prăbușit, ceea ce a condus la o criză economică. 

Când se scot bulbii de lalele din pământ

Lalelele înfloresc primăvara, iar scoaterea bulbilor din pământ se face la luni bune după perioada de înflorire. Odată trecute florile, bulbii din pământ acumulează substanțe nutritive, așa că după ce le cad florile este bine să se taie tijele florale. Scoaterea bulbilor de lalele poate începe din luna iunie, când florile intră în perioada de repaus vegetativ. Luna iunie este și perioada ideală pentru a scoate bulbii din pământ, deși mulți întârzie această lucrare până la finalul verii. Când se scot bulbii de lalele. După ce au fost scoși din pământ, bulbii de lalele se curăță bine în vederea depozitării. Bulbii de lalele se păstrează în locuri uscate, bine aerisite și întunecate. Temperatura optimă pentru depozitarea bulbilor este 18-22 de grade Celsius. 

Cum se depozitează bulbii de lalele

Bulbii se țin în aceste condiții timp de două luni, până în august, apoi bulbii se pot transfera în pivnițe sau beciuri, unde temperaturile sunt mai scăzute, în jurul a 9-10 grade Celsius, inclusiv pe perioada iernii. 
Când se scot bulbii de lalele. Cel mai important aspect legat de păstrarea bulbilor de lalele scoți din pământ este umiditatea. Ei se țin în locuri unde nu există umezeală și se recomandă păstrarea în hârtie de ziar care absoarbe eventuala umiditate din aer, protejând bulbii. 
Pentru replantarea bulbilor de lalele primăvara, pe timpul iernii, bulbii se acoperă cu frunze uscate ca să nu înghețe și se protejează de rozătoare. Replantarea bulbilor toamna se face în lunile septembrie, octombrie sau noiembrie, până la venirea frigului. Bulbii se pun în pământ la o adâncime de 8-10 cm și la o distanță de 10-15 cm. 

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: Agrointel.ro

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!