В Молдове

Carnea de iepure, nu prea este consumată, deși este sănătoasă

Автор: Tatiana Cojocaru
ferma de iepuri chetrosu - AGROEXPERT.MD

În fiecare casă, masa de sărbători include bucate tradiționale, pregătite cu multă dragoste pentru persoanele dragi. Carnea de iepure este recunoscută pentru conținutul scăzut de grăsimi și colesterol, fiind considerată dietetică, dar în același timp, este bogată în proteine. Este ideală pentru a fi servită atât la ocaziile speciale, cât și pentru consumul săptămânal, dar din păcate, deocamdată carnea de iepure nu este apreciată la justa sa valoare de către consumatorii din Republica Moldova. Poate din motiv că mulți nu cunosc calitățile sale nutriționale și nu caută delicatesa decât ocazional, deși este un produs accesibil, prețul fiind de 150 – 160 de lei per kilogram.

Carnea de iepure este prea puțin prezentă în meniul săptămânal, deși are beneficii remarcabile, este mai sănătoasă decât carnea de vită sau de porc, fiind considerată o delicatesă în multe țări europene și asiatice, dar totuși rămâne o alegere rară în bucătăriile din Republica Moldova. Am discutat recent cu Nicolae Timco, unul dintre fondatorii fermei de iepuri din satul Chetrosu, raionul Drochia, considerată una dintre cele mai mari crescătorii de urecheați din țara noastră, dar și cel mai important producător de carne de iepure din Republica Moldova, care utilizează cele mai moderne tehnologii. Totodată, este unica fermă cuniculă care are un ciclu închis de producere și oferă carne dietetică pentru consumul național. 

„Am fondat ferma de iepuri împreună cu 2 prieteni, cu toții am revenit acasă din diasporă și în 2009 am pornit afacerea cu creșterea urecheaților. Inițial am construit doar ferma de iepuri, dar ulterior am decis să avem propria hală de producere a nutrețurilor, așa că am importat și utilajul necesar pentru această activitate, astfel în prezent acoperim tot ciclul tehnologic de la creșterea cerealelor, procesarea hrănii pentru animale, creșterea și abatorizarea iepurilor, procesarea cărnii de iepure și ambalarea acesteia. Pe piață am apărut în 2014 cu carcasă de iepure refrigerată, iar clienții de bază erau inițial rețelele mari de comerț și horeca, în special procurau carnea de iepure pentru evenimentele mari organizate. Aveam atunci și acum scopul de a promova consumul cărnii de iepure nu doar la ocazii, dar cât mai des, este vorba despre o carne dietetică, dar destul de bogată în proteine și cu un nivel înalt de asimilare a nutrienților. În 2020, în perioada pandemiei, când localurile publice au fost nevoite să oprească activitatea, am avut altă provocare, căci vânzările au scăzut drastic și a trebuit să livrăm carnea de iepure direct consumatorilor. Prețul nu este atât de mare precum există impresia, un kilogram variază între 150 – 160 de lei, iar carcasa ajunge la maximum 1,5 – 1,7 kg, pentru că noi avem la fermă un iepure hibrid tehnic care este abatorizat de la vârsta de 76 de zile. Am început să ambalăm și carne marinată, avem în vid pulpele din față, din spate, tranșate așa exact cât trebuie pentru a pregăti o cină sau un prânz gustos și sănătos. De anul viitor, ne propunem să oferim consumatorilor carne de iepure în pane, congelată, care va fi o opțiune sănătoasă și rapidă, ideală pentru că se prepară ușor prin prăjire sau coacere direct din starea congelată, menținându-și textura fragedă și suculentă. Aș vrea să menționez că dacă autoritățile ne vor susține inițiativa asociaților de profil de a micșora cota TVA, de la 20% cum este în prezent la 12-14%, atunci prețul final pentru consumatori va fi mai mic. Noi avem cea mai înaltă cotă TVA pentru produsele alimentare. De exemplu, pentru cereale, pâine, unele produse lactate, TVA-ul este 8%, pe când pentru carne și produsele din carne de 20%, ceea ce lovește dur atât în noi ca producători, cât și la buzunarul consumatorului care este foarte atent la preț”, a subliniat producătorul de la nordul țării.

La ferma de iepuri din Chetrosu, raionul Drochia, condițiile de creștere a urecheaților sunt de invidiat, căci toate tehnologiile și utilajele sunt moderne, iar hrana este crescută și preparată de către producători.

„Percepția este că dacă iepurele este crescut în fermă, nu ar fi chiar sănătos, însă tehnologiile nu stau pe loc. Noi treptat ne-am extins capacitatea de producere și am achiziționat din Franța utilajul modern și tehnologiile de creștere, în plus, din 2016, am utilat hala de producere a nutrețurilor și le producem în cadrul companiei. Avem terenuri agricole pe care creștem lucerna, care este esențială pentru iepuri. Mai procurăm cereale, șrot de soia, macuh de floarea soarelui pentru că nu avem suprafețe așa de mari. Hala este curată, temperatura menținută este ideală, iarna avem temperatura minimă de 17 grade în hala de creștere și maximum 23 de grade vara, altfel iepurii își vor consuma energia din hrană să își regleze temperatura corpului în loc să adune masa corporală. În plus, avem grijă să vaccinăm animalele împotriva tuturor bolilor și așa cresc fără probleme, până la trei luni sunt gata de abatorizare. Anume din acest motiv, carnea noastră este foarte fragedă, fiind crescută în cele mai bune condiții. În prezent, avem 1500 de femele productive, ceea ce ar însemna peste 12-13 mii de capete de toate vârstele. Dacă este să vorbim despre cantitatea de carne, producem în jur de 100 tone anual. Din păcate, piața se micșorează din două motive principale, problema demografică din țară și pierderea puterii de cumpărare a cetățenilor noștri, căci din cauza războiului de la hotar, avem majorarea prețurilor la toate produsele și prin urmare, înțelegem de ce deseori consumatorii aleg de pe raft produsele importate, în defavoarea celor autohtone. Însă trebuie să se cunoască și faptul că investițiile la o fermă sunt foarte costisitoare, practic toate utilajele sunt de import și au fost scumpe, să nu uităm și de costurile ridicate la resursele energetice. Dar sperăm că în curând va dispărea hotarul dintre noi și UE ca să avem livrări și pe cea mai extinsă piață europeană. Situația geopolitică nu o putem influența, însă ne menținem speranța și entuziasmul ca să activăm în continuare”, a menționat Nicolae Timco.

Pe parcursul anilor, ferma de iepuri din Chetrosu a beneficiat de câteva granturi, grație cărora a putut fi instalată o stație de epurare modernă, utilaje performante în hala de creștere și camera frigorifică.

„Afacerea zootehnică este destul de riscantă, de aceea suntem atenți la îmbunătățirile pe care le putem face la fermă. De când am pornit activitatea, am avut un parteneriat corect cu statul, am primit subvenții, dacă să facem o totalizare, pentru toți anii am primit peste 5 milioane subvenții de la stat anume post-investiții. Pentru a înțelege mai corect, dacă am investit 10 milioane, am recepționat susținere financiară în jur de 3 milioane de la stat, în calcul s-au luat banii investiți pe utilaje și materialele de construcție, fără costurile de manoperă și transport. Până la 31 decembrie, politică de subvenționare  a fost una, sperăm că în 2026 nu vom fi excluși din numărul celor care vor putea beneficia de subvenții pentru a ne dezvolta în continuare. Din ceea ce am reușit să înțelegem, politică de subvenționare se propune un pic diferită decât anterior, în special în avans sau pe etape, dosarele vor fi selectate pe un anumit criteriu, în mare parte, am observat că se oferă beneficii pentru fermele de producere de lapte. Vom vedea, suntem la final de an, consultarea cu noi, producătorii de carne nu a avut loc, din păcate, dar sperăm că vom putea recepționa în continuare subvenții pentru a contribui la dezvoltarea domeniului zootehnic național. Între timp, noi ne urmăm scopul propus pe termen lung și anume de a spori consumul cărnii de iepure pentru un număr cât mai mare de oameni. Și ne dorim să promovăm consumul de carne de iepure dacă nu chiar zilnic, atunci săptămânal, nu doar la ocazii speciale. Ne găsiți produsele, în cele mai mari rețelele comerciale din toată țara”, ne-a mărturisit Nicolae Timco.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!