В Молдове

Carnetul ATA pentru tranzitul de mărfuri, recunoscut în R. Moldova

Автор: AgroExpert
Carnetul ATA tranzit marfă - agroexpert.md

Carnetul ATA emis de Camere de Comerț din 78 de state va fi recunoscut și în Republica Moldova ca document de tranzit. Astfel, începând cu anul 2024, deținătorii Carnetelor ATA care tranzitează teritoriul Republicii Moldova vor fi scutiți de necesitatea perfectării declarațiilor vamale de tranzit.

Conform legislației vamale, care a intrat în vigoare din 2024, autoritatea vamală acceptă Carnetele ATA ca document de tranzit pentru mărfurile străine care tranzitează Republica Moldova (tranzit extern), informează Camera de Comerț și Industrie.

În aceste condiții, Carnetul ATA eliberat de Camerele de Comerț va facilita nu doar exportul temporar de mărfuri, dar și operațiunile de tranzit prin teritoriul RM.

Pe parcursul anului 2023, Camera de Comerț și Industrie a RM a eliberat 160 de Carnete ATA pentru exportul temporar de mărfuri în valoare de peste 32 de milioane de lei, ceea ce este cu circa 30% mai mult decât în 2022.

După numărul de Carnete eliberate, Moldova este pe locul 52 din cele 78 de țări care aplică sistemul ATA (primele 3 țări find Mare Britanie, Elveția și Germania). Anual, la nivel internațional sunt eliberate circa 170 de mii de Carnete pentru bunuri în valoare de circa 25 de miliarde de dolari.

Numărul solicitanților Carnetului ATA s-a majorat, ceea ce denotă interes sporit față de acest instrument vamal de facilitare a comerțului.

Carnetul ATA este un document vamal internațional, care substituie declarația vamală și garanția, reduce costurile și timpul de vămuire, iar toate formalitățile se efectuează la posturile vamale de frontieră.

Conform statisticii CCI a RM, în anul 2023, beneficiarii Carnetelor ATA au fost organizațiile care  participă la expoziții, evenimente culturale și sportive, iar cele mai des exportate mărfuri au fost echipament și mostre pentru expoziții (precum utilaj, mobilă), decorații și recuzită teatrală, echipament sportiv.

Cele mai multe mărfuri au fost exportate temporar în România și Germania. Totodată, Carnetele ATA din RM au ajuns și în țări precum Spania, Turcia, Mare Britanie, Țările de Jos sau Ucraina.

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!