Agricultorii care au suferit pierderi din cauza secetei severe din 2024 trebuie să depună notificările către creditori până cel târziu la data de 28 februarie 2025. Totuși, 455 dintre agenții economici care au transmis documentele necesare pentru constatarea pierderilor către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare nu se califică pentru ajutorul prevăzut de Legea 240, deoarece nu au completat Raportul statistic 4 agricol, care confirmă suprafața terenurilor însămânțate.
Ludmila Catlabuga, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a explicat în cadrul emisiunii „Actualitatea la Raport” de la Agro TV Moldova că procesul de verificare a actelor a fost unul voluminos, având în vedere numărul mare de dosare primite de la fermieri.
„Ne-a luat ceva timp să putem analiza actele de constatare întocmite în vara anului 2024 și putem spune că, având un număr de aproximativ 7.000 de acte de constatare, dintre care 3.245 au fost depuse de agenți economici unici afectați de secetă. Din păcate, la mulți dintre ei lipsește Raportul statistic 4 agricol, care confirmă suprafața terenurilor însămânțate. Din lista agenților economici, 455 nu au depus aceste rapoarte și, prin urmare, nu sunt eligibili, deoarece nu au un act confirmativ pe baza căruia să poată solicita notificarea către creditori și să beneficieze de prevederile legii. Dintre actele depuse, 76% vor fi eligibili pentru aceste prevederi.
Notificările către creditori trebuie depuse până pe 28 februarie. Vom atrage atenția fermierilor să țină cont de această dată limită”, a punctat Ludmila Catlabuga.
Recomandăm și: Interviu cu ministra Ludmila Catlabuga: Prioritățile pentru anul 2025
Precizăm că, la sfârșitul lunii decembrie, Parlamentul a instituit moratoriu la plata datoriilor pentru fermierii afectați de seceta din acest an. Potrivit documentului, din momentul intrării în vigoare a respectivei legi și până pe 31 octombrie 2025, va fi instituit un moratoriu la plata datoriilor restante, inclusiv a majorărilor și a penalităților datorate de fermieri în raport cu creditorii lor.
Astfel, vor putea beneficia de aceste măsuri protective agricultorii a căror culturi agricole au fost prejudiciate în proporție de cel puțin 40% din roadă pe o suprafață de cel puțin 40% de terenurile deținute. De asemenea, va fi introdus un criteriu nou, potrivit căruia de aceste măsuri vor beneficia și fermierii care au în gestiune cel mult 1800 de hectare. Un alt criteriu stabilește ca debitorii fermieri să nu fie în procedură de insolvabilitate confirmată printr-o hotărâre a instanței de insolvabilitate.
Actul mai prevede revizuirea termenului în care agricultorii vor trebui să notifice creditorii despre cazul de afectare a culturilor agricole și vor invoca suspendarea obligativității de plată a datoriilor restante. Această notificare va putea fi realizată până pe 28 februarie 2025.
Totodată, vor fi suspendate actele de executare silită sau alte măsuri de recuperare a creanțelor. De asemenea, nu vor putea fi înaintate cereri de intentare a procedurii de insolvabilitate pentru datoriile scadente, ce reies din contractele de credit și leasing încheiate până la 1 septembrie 2024 cu bănci, organizații de creditare nebancară sau asociații de economii și împrumut. Această prevedere se referă și la datoriile ce reies din contractele de vânzare-cumpărare sau de furnizare a produselor fitosanitare și a semințelor folosite la înființarea culturilor agricole încheiate până la 1 septembrie 2024.
Detalii despre proiect: A fost instituit moratoriu la plata datoriilor pentru fermierii afectați de seceta