В Молдове

„Către zero poluare”, eveniment organizat de Agenția de Mediu

În contextul marcării Săptămânii Verzi Europene (31 mai – 04 iunie), Agenția de Mediu organizează miercuri, 2 iunie 2021, ora 10:00 Masa rotundă ce se va desfășura în format on-line cu tema „Către zero poluare: natură rezilientă, economie durabilă și stil de viață mai sănătos”.

Problemele de mediu cer o abordare interinstituțională, iar acest eveniment va fi încă un pas în consolidarea eforturilor pentru dezvoltarea sustenabilă a țării. Totuși de fiecare cetățean în parte, depinde nivelul poluării, iar pentru a-l reduce, Agenția de Mediu îndeamnă la aplicarea unor reguli simple, dar cu efect vizibil asupra mediului înconjurător.

1. Reducerea, reutilizarea, reciclarea

Produse reutilizabile în loc de cele dispensabile, ambalaje minimaliste, colectarea separată și reciclarea hârtiei, plasticului, sticlei, revistelor și ziarelor, precum și dozelor de aluminiu. Prin reciclarea a numai jumătate din ceea ce este folosit într-o gospodărie, s-ar reduce anual poluarea cu 1.090 de kilograme de dioxid de carbon.

2. Folosirea cumpătată a încălzirii și a aerului condiționat

Confortul personal este important, dar excesul nu se justifică. Soluții inteligente de izolare a casei pot ajuta economisirea energiei atât iarna, cât și vara, prin reducerea nevoilor de încălzire sau a costurilor pentru aer condiționat. Astfel se poate reduce poluarea cu 90 de kilograme de dioxid de carbon pe an (per individ).

3. Alegerea becurilor economice

Becurile clasice (sau becurile incandescente) sunt becuri pe bază de filament, încapsulate într-un balon de sticlă având în interior un gaz inert. Până la 95% din energia pe care o consumă este transformată în caldură și nu în lumină, ceea ce le face extrem de ineficiente pentru iluminat.

Becurile economice sau becurile CFL (Compact fluorescent lamp) sunt becuri care au în componența lor mercur, aproximativ 4 mg, care este extrem de toxic pentru organismul uman în caz că acestea se sparg, dar și le fac să fie greu de reciclat, chiar mai mult decât cele incandescente, care nu au materiale interzise, dar folosesc resurse la fel de prețioase prin consumul lor ridicat de energie electrică.

Becurile cu LED-uri reprezintă o alternativă optimă, fiind cea mai eficientă solutțe de iluminat în momentul de față. LED-urile sunt  diode semi- conductoare cu o eficiență de până la 80% mai mare și o durată de utilizare de până la 10 ori mai ridicată. De asemenea Ledurile emit mult mai puțină căldură, fapt care duce la scăderea necesității de folosire a aparatelor de aer condiționat. Led-urile nu conțin materiale otrăvitoare, ușurând misiunea utilizatorilor de a proteja mediul înconjurător. 

Pentru producerea a 1 MegaWatt se emit ~ 430kg CO2 în atmosferă, dar dacă sunt folosite becuri cu LED, există un prim mare avantaj: economisirea cu aproape 90% din energia electrică  pe care ar fi consumat-o cu un bec obișnuit. 

4. Renunțarea la automobil

Cu cât mai rar se folosesc mașinile, cu atât se reduce emisia de gaze, plus că nu se mai consumă benzină, care este destul de scumpă. Dacă nu este vorba de o distanță lungă sau de lipsa altor mijloace de transport, recomandat ar fi mersul pe jos, pe bicicletă sau în mijloacele de transport în comun. 

5. Produse eficiente energetic

Când se cumpără o mașină nouă, se recomandă una cu un consum mic. Pentru produsele necesare casei, există din ce în ce mai multe variante eficiente energetic, indiferent că este vorba de un bec sau un robot de bucătărie. Ar fi ideal să se evite tot ce înseamnă plastic în exces sau orice ce nu poate fi reciclat.

6. Folosirea apei calde în cantități mai mici

În loc de apă fierbinte pentru duș sau baie, se recomandă o variantă cu ceva grade mai în jos. Capetele de duș cu jet moderat ajută și ele la reducerea consumului de apă. Mai nou, hainele pot fi spălate și cu apă rece sau doar ușor încalzită la mașina de spălat, nu mai este nevoie să fie temperatura de 90 de grade.

7. Stingerea luminii

Cel mai vechi îndemn, când plecați din casă, închideți becurile și scoateți din priză aparatura electronică. Când sunteți acasă, folosiți lumina doar acolo unde aveți nevoie, nu în toată casa și încercați să nu utilizați toate aparatele electronice și electrocasnice în același timp.

8. Plantați un copac

Oriunde: în gradină, în curtea blocului, în afara orașului, oriunde se poate, plantați un copac. Sau mai mulți. Se vor dezvolta în timp, dar vor contribui, la un moment dat, la absorbția dioxidului de carbon din atmosferă, chiar dacă într-o mică măsură. Însa un copac face mult pentru ecosistemul de care aparține și oricum merită să îl plantați.

9. Încercați energiile alternative

Dacă aveți posibilitatea să folosiți energii alternative, nu ezitați. Deși programele din Moldova nu sunt atât de avansate ca în alte țări în privința susținerii materiale a celor care trec pe energii alternative, totuși, investiția o veți recupera în timp și veti contribui la protejarea mediului.

Urmărește știrile Agroexpert -> pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: mediu.gov.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!