În ultimii ani, sute de hectare de teren au fost „înghițite” de flăcări, iar în unele cazuri pradă focului au căzut vietăți, arbori, aducând prejudicii mediului înconjurător și pierderi economice proprietarilor de terenuri. Unul din motive este incendierea efectuată de agricultorii care consideră că procedeul de ardere a resturilor vegetale ar ușura efectuarea aratului.
Savanții ecologiști au demonstrat faptul că în urma incendiilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil în care arde substanța organică, se distruge microflora și insectele folositoare, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată.
În scopul neadmiterii arderii miriștii, paielor, ierbii uscate din fâșiile forestiere de protecție și a altor resturi vegetale, Inspectoratul pentru Protecția Mediului (IPM) a emis o dispoziție prin care agenții economici, care practică creșterea și colectarea cerealelor au fost preîntâmpinați și informați despre pericolul care poate fi cauzat mediului în rezultatul arderii acestor resturi vegetale.
„Pe toate cazurile care vor fi depistate inspectorii de mediu vor întocmi procese-verbale de contravenție administrativă și vor determina prejudiciul cauzat mediului. Cei care încalcă legea trebuie să răspundă, chiar dacă în multe cazuri de incendiere a miriștii este greu de identificat vinovatul”, informează inspectorii de mediu.
IPM face apel către organele administrației publice locale, conducătorii de unități agricole, populație ca să contribuie la excluderea practicii dăunătoare și cu consecințe negative pentru mediu.
Toate rămășițele vegetale trebuie reîntoarse în sol pentru a îmbunătăți cât de puțin fertilitatea solului. De la aceasta vom avea numai de câștigat și ecologic și economic.
Potrivit Codului Contravențional, art.115 al. (3), arderea în câmp deschis a resturilor vegetale de orice proveniență se sancționează cu amendă de la 200 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore, cu amendă de la 600 la 800 de unități convenționale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.