Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susțin că în 2023 s-au făcut pași importanți pentru un viitor mai sustenabil și mai productiv în agricultură.
„Ministerul a creat Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – prima autoritate responsabilă de implementarea politicii statului în domeniul îmbunătățirilor funciare, precum: conservarea, ameliorarea și sporirea fertilităţii solurilor. De asemenea, eforturile sunt concentrate pe susținerea agricultorilor în fața provocărilor legate de schimbările climatice, prin îmbunătățirea și extinderea sistemelor de irigare”, se arată în comunicatul MAIA.
Totodată, peste 3.000 de hectare de teren agricol vor putea fi irigate după reabilitarea sistemelor centralizate de irigare, în baza proiectului „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI)”. În acest scop, vor fi investiți circa 25 milioane USD, începând cu anul 2024. În jur de 2000 ha de teren agricol vor putea fi irigate după reabilitarea altor 2 sisteme centralizate de irigare.
Pentru această inițiativă, Republica Moldova va beneficia de suportul financiar al Agenției Franceze de Dezvoltare. În prezent, este inițiat procesul de elaborare a studiului de fezabilitate cu privire la reabilitarea sistemelor centralizate de irigare.
„O altă sarcină complexă pe care a îndeplinit-o ministerul este elaborarea unui nou cadru legislativ de reglementare a relațiilor funciare adaptat realităților actuale și celor viitoare. A fost simplificată procedura de elaborare și aprobare a Cadastrului funciar anual, fapt ce asigură o evidență mai bună a terenurilor”, mai susțin reprezentanții MAIA.
În scopul asigurării întreținerii și exploatării Sistemelor Centralizate de Irigare de către fermierii din aria de deservire a sistemului centralizat de irigare funcționa, au fost modificate o serie de acte normative. Totodată, noile schimbări oferă oportunitatea crescătorilor de animale cu terenuri ocupate de pășuni și fânețe să obțină furaje pentru animale.
„În următoarea perioadă, vom lucra pentru a facilita accesul agricultorilor la resurse esențiale, pentru a le îmbunătăți condițiile de muncă și pentru a optimiza costurile producției”, se mai arată în comunicatul emis.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!