В Молдове

Ce spune Ministerul Agriculturii cu privire scoaterea interdicției la exportul de grâu

interdicțție export grâu - AgroExpert.md

Într-o adresare către a Asociației Forța Fermierilor cu privire la anularea interdicției exportului de  grâu Ministerul Agriculturii spune că nu o poate face urmare a situației dificile pe piețele internaționale, dar și a asigurării securității alimentare a țării.

Ministrul Agriculturii susține că nu se întrevede un sfârșit rapid al crizei, iar piața procesează efectele conflictului și se așteaptă ca Ucraina sa rămână izolată de fluxurile comerciale maritime pentru o lungă perioadă de timp, ceea ce va afecta și va transforma masiv comerțul mondial.

Toate porturile ucrainene sunt, de asemenea, blocate. Cel mai apropiat port străin de Ucraina, Constanța, este, de asemenea, practic aglomerat de mărfuri și containere.

„Totodată, mai multe țări au impus restricții la exportul de grâu și derivate din acesta, inclusiv India, care este al doilea cel mai mare producător de grâu din lume, invocând că, producția națională va fi anul acesta cu 100 de milioane de tone sub așteptări, iar achizițiile de grâu ale guvernului indian au scăzut cu peste 50%”, se mai spune în mesajul ministerului.

În Republica Moldova grâul este cultivat anual pe o suprafață totala de peste 300 mii ha, ce asigură asigurarea consumului intern, furaje pentru sectorul zootehnic, semințe dar și exportul.

„Producția de grâu în Moldova a fost, preponderent una stabilă, dacă e sa privim din perspectiva ultimilor 10 ani. Începând cu anul 2016, producția de grâu a depășit cifra de 1 mil tone, cu excepția anului 2020, când recolta globala a constituit a doilea cel mai mic minim de producție după anul 2012, din cauza secetei severe înregistrate”, potrivit Ministerului Agriculturii.

Pentru acoperirea consumului intern al populației, inclusiv sectorul zootehnic cu furaje și necesar de semințe pentru însămânțare, anual este necesar de o cantitate de cca 663 mii tone de grâu.

Stocul la moment, conform calculelor ministerului constituie cca 184 mii tone. Totodată, conform verificărilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor a depozitelor înregistrate, stocul constituie cca 134 mii tone. În tomna anului 2021, conform datelor direcțiilor raionale pentru agricultură și alimentație, au fost semănate cca 255 mii ha de grâu de toamnă, ceea ce constituie cel mai mic indicator din ultimii 12 ani.

Mai mult ca atât, starea semănăturilor nu este cea mai bună, în contextul când în perioada de semănat s-a înregistrat o insuficiență de precipitații, iar în primăvara curentă, în special în zona de sud a țării s-a înregistrat o cantitate mică de precipitații. Pe plan internațional, prețul grâului a crescut cu peste 50% de la începutul războiului (392,25 EUR/t la Bursa de la Paris, la data de 31.05.2022 si 438 EUR/t la data de 16 mai 2022).

Aceasta, a dus la creșterea indicilor Ia Bursele internaționale în ultima perioadă, iar specialiștii apreciază ca deficitul de grâu de pe piețele internaționale va afecta în primul rând consumatorii săraci din Africa și Asia, în contextul în care se mai conta ca India să exporte încă 10 milioane de tone de grâu în anul 2022.

Astfel, ministerul, în contextul asigurării necondiționate a securității alimentare a țării și reieșind din situația dificilă pe piețele internaționale, consideră imperial necesar menținerea interdicției la exportul de grâu și derivatele acestuia.

Mai mult ca atât, prognozele privind indicii mari Ia Bursele internaționale se mențin și pentru următoarea perioadă, iar producătorii agricoli, vor putea exporta cantitatea de grâu din anul precedent la prețuri avantajoase, după obținerea noii recolte.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!