В Молдове

Circa 68 milioane lei din bugetul de stat, alocați pentru Arena Chișinău

Guvernul urmează să aloce în regim de urgență circa 67,74 milioane lei (echivalentul a 3,17 milioane de euro) firmei Arena Națională SRL (100% capital de stat) pentru majorarea capitalului social.Potivit unui proiect de hotărâre de Guvern, Ministerul Finanțelor, la solicitarea Agenției Proprietății Publice (APP), asociat unic fiind Arena Națională, în baza documentelor justificative, va aloca suma respectiva din contul mijloacelor prevăzute în bugetul de stat pentru anul 2021.

De ce Arena Chișinău nu este gata

Concomitent, proiectul stabilește că, APP, în calitate de asociat unic al SRL Arena Națională va asigura operarea modificărilor ce se impun în statutul firmei, și va asigura prezentarea acestora, în termen de 30 de zile de la adoptare, Agenției Servicii Publice pentru efectuarea înregistrării de stat.

Agenția Proprietății Publice susține că regimul de urgență solicitat pentru aprobarea și intrarea în vigoare a hotărârii, se datorează faptului că, potrivit prevederilor contractuale obiectul (Arena Națională) urma să fie deschisă la data de 1 mai 2020. Astfel există deja o întârziere de un an și ceva privind darea în exploatare al complexului sportiv Arena Națională (zis și Arena Chișinău). Anterior se vorbea că darea în exploatare a Arenei va fi pe 14 octombrie 2019, apoi s-a amânat pentru decembrie 2019, ulterior pentru finele lunii aprilie 2020, iar acum nu se știe când.

Riscul de a pierde 69 de hectare de teren

Potrivit unor date prezentate de oficiali din cadrul Guvernului în cadrul unor audieri parlamentare din 12 martie 2021, Arena este gata într-o proporție de circa 98%, fără a avea însă amenajate căile de acces. Acest fapt face imposibilă darea în exploatare a acestuia. În plus în cadrul audierilor, deputații și-au arătat îngrijorarea că statul ar putea să rămână și fără Arenă, dar și fără cele circa 69 de hectare de teren agricol din Stăuceni, care au fost gajate companiei turcești Summa cu dreptul regajării altor creditori.

„69 de hectare de teren agricol din Stăuceni au fost scoase din circuit. Pe 10 hectare a fost construită arena, dar ce se întâmplă cu celelalte 59 hectare nu este clar”, a declarat vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.

În timpul audierilor, Mihail Lupașcu, secretar de stat la Ministerul Economiei și Infrastructurii a precizat că partenerul privat încă înlătură neconformitățile constate de către comisia de recepție, iar ulterior, complexul sportiv urmează a fi transmis SRL Arena Națională. Cu toate acestea, statul trebuie să mai investească 2,5 milioane de euro.

„Partenerul privat va transmite statului complexul, precum și toate responsabilitățile de întreținere și mentenanță a acestuia. Fără executarea conectării la căile de acces, nu va fi însă posibilă exploatarea complexului”, a declarat Lupașcu.

Același lucru a fost menționat și de Ghenadie Țepordei, șeful Agenției Proprietății Publice, care a spus că dacă statul nu va finaliza amenajarea căilor de acces, atunci autoritățile vor trebui să suporte atât cheltuieli de întreținere, cât și să execute plățile pe care și le-a asumat în cadrul contractului de parteneriat public-privat.

Costul Arenei a crescut

Astfel se descoperă că proiectul, inițiat de Partidul Democrat în frunte cu Vladimir Plahotniuc și Guvernul Filip, necesită noi și noi costuri și ajustări, ca urmare a deficiențelor de planificare din start. Astfel costul acestui obiectiv a crescut cu peste 10%: de la 43 milioane euro la circa 50 milioane euro.

Amintim că Guvernul a creat în iulie 2018 prin intermediul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării compania Arena Națională SRL, care este partenerul public al turcilor de la Summa în parteneriatul public-privat cu privire la proiectarea și construcția la periferia Chișinăului a arenei polivalente de interes național.

Pe 24 august 2018, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (Partener Public) și SRL Arena Națională au încheiat Contractul de Parteneriat Public-Privat pentru proiectarea și construcția arenei polivalente de interes național cu firma Sam Investment Company SRL, deținută de turcii de la grupul Summa.

Obiectivul are o suprafață de 10 hectare, dar Guvernul Filip a mai alocat suplimentar proiectului circa 59 hectare pentru dezvoltarea infrastructurii amplasate pe teritoriul din extravilanul comunei Stăuceni, la intersecția străzilor Calea Orheiului și Bucovinei.

Investiția de circa un miliard de lei urmează a fi rambursată din Bugetul de stat în decurs de 12 ani. Contractul prevede că o primă tranșă de cinci milioane de euro va fi achitată de Guvern după 30 octombrie 2018 la atingerea unui progres realizat de 10% în construcție, iar a doua tranșă la fel de cinci milioane de euro va fi achitată după 30 martie 2019 la atingerea unui progres realizat de 50% în construcție. Restul sumei urmează a fi achitată conform unui grafic într-o perioadă de 12 ani, după ce arena va fi construită.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: stiri.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!