В Молдове

Comentariile experților și fermierilor privind ploile abundente și grindina din ultima perioadă

Igor Ivanov este unul din agricultorii din Republica Moldova care are 30 de hectare de livezi. Are un sistem modern de irigare, utilaje de măsurare a umedităţii solului şi echipamente de supraveghere video. Însă nici acestea nu l-au ajutat cu nimic în acest an ploios.

„Dacă analizăm toată viaţa acestei livezi, deseori trecem prin cumpănă. Ba avem îngheţuri de primăvară, anul ăsta avem ploile."a spus Igor Ivanov.

Am avut un soi într-o livadă tânără, cam în jur de 1 tonă la 1 ha a fost de recoltat. Ploile au dus la crăparea fructelor, o parte, cam 40 % a fost rebutat, iar 60 recoltate, sortate şi livrate pe piaţa locală. "

 Agricultorul susţine că aproape jumătate din producţia de cireşe timpurii a fost distrusă. Din cauza precipitaţiilor zilnice, agricultorii nu pot avea grijă de livezi, ceea ce duce la apariţia bolilor de sezon.

 „Ceea ce ţine de măr e o problemă, avem acel agent patogen "rapănul mărului" care face ravagii. Avem condiţii optime, seara plouă, dimineaţa e rouă, la prânz e soare şi iar seara plouă”.

Culturile cerealiere, deocamdată, nu au avut de suferit în urma ploilor abundente, dacă acestea vor continua să cadă şi în următoarele săptămâni, recoltarea grâului şi a orzului va fi destul de dificilă.", spun agricultorii.

„E problemă în locurile înmlăştinite, terenurile grele stă apa la suprafaţă. Soiurile cu talie înaltă e problemă la polignire, se apleacă. Care va duce la mărirea zilelor de recoltare, combina merge mai încet, sunt mai multe pierderi."

Conducerea Asociaţiei Moldova Fruct susţine că, în acest an, exporturile de fructe vor fi mai mici din cauza recoltei reduse. Lasă de dorit şi calitatea lor scăzută, aşa cum fructele din acest an vor avea o aciditate mult mai mare faţă de anii precedenţi.                                                                 

 „Sunt mai puţine cireşe care se exportă iar calitatea nu este un motor de formare  a preţurilor. Exporturile vor fi mai mici chiar şi faţă de anul trecut când am avut secetă şi îngheţuri." susține Iurie Fală, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe "Moldova Fruct"

La nivel local au fost create comisii care urmează să evalueze pagubele. Abia după asta, Ministerul Agriculturii va stabili despăgubirile pentru agricultori.

"Aici intră nu doar ploile din ultimele zile dar toate situaţiile excepţionale care au fost înregistrate până la moment. Pe lângă aceea că vorbim despre despăgubiri noi recomandăm producătorilor agricoli să-şi asigure plantaţiile agricole. " spune Vasile Șarban,  şef Direcţie MADRM.

Potrivit Ministerului Agriculturii, până ieri, ploile abundente şi grindina au afectat peste 3000 de hectare de culturi agricole, din 17 raioane ale Republicii Moldova.

Источник: m.tvrmoldova.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!