Recent, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), Dumitru Alaiba, a lansat o campanie de promovare a consumului de produse locale, prin identificarea acestora prin intermediul codului specific R. Moldova de pe codurile de bare ale produselor, și anume 484. Această strategie, însă, ar fi una eronată, mai exact prefixele codurilor de țară ale codurilor de bare nu arată originea țării produselor, scrie Mold-Street.
Codurile de țară ale codurilor de bare, denumite și prefixe ale codurilor de țară sau coduri de țară GS1, sunt primele câteva cifre ale unui număr de cod de bare atribuit de GS1. Aceste cifre variază în funcție de țara și de biroul GS1 în care a fost emis codul de bare.
Numerele de coduri de bare provin direct de la GS1 într-o anumită țară sau sunt emise de o agenție oficială de standardizare din țara respectivă. Mai mult, toate codurile de bare și sistemele de coduri de bare sunt concepute pentru utilizare internațională, astfel încât nu există aproape nicio restricție bazată pe țara de origine la nivel mondial.
Pe o pagină specializată dedicată codurilor de bare este menționat faptul că mulți oameni cred în mod eronat că primele câteva cifre ale numerelor codurilor de bare indică țara de origine a produsului.
Singurul lucru pe care îl indică aceste prime câteva cifre este țara de origine a numărului de cod de bare în sine. Cu alte cuvinte, produsele care provin din orice țară specifică pot avea orice număr de cod de bare pe ele.
Dincolo de mențiunile de pe site-urile de specialitate despre codurile de bare, ipoteza această ipoteză poate fi verificată și în magazinele din țară, unde mult de produse sunt de import, dar au indicat pe codul de bare al produsului codul atribuit R. Moldova.