В Молдове

Controalele ANSA dau rezultate: Comercianții folosesc brânză de vaci în plăcinte

Автор: AgroExpert
plăcintă ansa brânză de vaci agroexpert.md

Inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au constatat că unii operatorii din domeniul fabricării produselor de panificație continuă să utilizeze grăsimi vegetale și animale în loc de brânză proaspătă de vaci. Totuși, cifra acestora este mai mică decât era în luna februarie.  

Pe parcursul lunilor octombrie-noiembrie, Agenția a efectuat peste 70 de verificări, care s-au soldat cu întocmirea a 25 de procese verbale și amenzi de peste 170 de mii de lei. 

„În rezultat, s-a constat că, aproximativ 35 % din operatorii supuși controlului utilizează în calitate de umplutură în plăcinte, compuși pe bază de grăsimi vegetale și animale, ca substituent al brânzei proaspete de vaci. În luna februarie, cifra era mult mai mare – 80 % din unitățile de producere a plăcintelor din țară apelau la aceste practici comerciale înșelătoare. Cifrele demonstrează că, operatorii din domeniul alimentar renunță de a utiliza la fabricarea plăcintelor umplutură pe bază de compuși de grăsimi vegetale și animale. O bună parte folosesc deja brânza de vaci veritabilă”, a precizat Agenția.

Totodată, în perioada aprilie-octombrie 2023 volumul importurilor de produse alimentare pe bază de proteine și grăsimi a scăzut cu 30%, comparativ cu aceeași perioada a anilor 2022, 2021 și 2020.

Cele mai frecvente încălcări depistate în cadrul controalelor desfășurate în perioada octombrie-noiembrie sunt:

  • Plăcintele nepreambalate, comercializate direct consumatorilor finali, nu conține mențiunea privind ingredientele utilizate la preparare, nici prin afiș, anunț sau orice altă formă disponibilă consumatorilor;
  • Operatorii din domeniul alimentar utilizează termenul de „produs de brânză” atât în denumirea produselor cât și în lista de ingrediente;
  • Lista de ingrediente este incompletă sau nu corespunde materiei prime utilizate.

Operatorii care au admis abateri s-au ales cu sancțiuni. Astfel, au fost întocmite 25 de procese verbale cu privire la contravenție, în valoare totală de 175 de mii de lei.

Instituția a subliniat că este interzisă utilizarea denumirii Plăcintă cu „brânză” sau Plăcintă „cu produs de brânză” pentru produsele a căror umplutură nu conțin brânză de vaci sau conțin un amestec de brânză de vaci cu produs alimentar pe bază de grăsimi vegetale. 

Totodată, inspectorii au subliniat despre obligația de a indica un ingredient compus în lista ingredientelor sub denumirea sa, fiind urmat imediat de enumerarea propriilor ingrediente.

„Produsele alimentare prezentate în formă nepreambalată spre vânzare, trebuie să includă informația privind toate ingredientele utilizate. Mențiunile trebuie înscrise pe un afiș, anunț, broșură, catalog sau în altă formă și să se plaseze într-un loc vizibil și accesibil consumatorilor”, se arată în comunicatul emis.

Consumatorii sunt îndemnați să citească cu atenție eticheta produselor expuse spre comercializare și să solicite de la comercianți informații detaliate cu privire la lista ingredientelor utilizate la fabricarea produselor.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!