В Молдове

Costul materialelor de construcție din Moldova a crescut brusc

Creșterea prețurilor ajunge și până la 300%. La începutul anului, costul mediu al unui cub de lemn era de 3.300 de lei, în martie - 5.300, astăzi - de la 6.800 până la 7.200 de lei. Nimeni nu vrea să comenteze prețurile ridicate și insistă să o facă în mod anonim.

Potrivit vânzătorilor, prețurile au crescut datorită costului ridicat de achiziție de la importatori, relatează gagauzinfo.md.

„De exemplu, astăzi am mărit prețul la 7.200 de lei pe 1 metru cub de lemn. Ieri a costat 6.350 de lei ”, a spus vânzătorul.

Potrivit acestuia, magazinul este obligat să cumpere lemn în volume mici - câte 2-3 metri cubi fiecare. Anterior, această cifră era mult mai mare.

„Astăzi, volumul achizițiilor a fost redus semnificativ din cauza scăderii cererii. Există informații că prețul poate ajunge la .8000 de lei pe metru cub. Nimeni nu știe ce se va întâmpla în continuare cu prețul lemnului. Poate că situația se va schimba anul viitor. Trebuie să înțelegem că o persoană care construiește o casă sau orice altă clădire a economisit bani pentru materiale, ținând cont de un anumit preț. Astăzi această sumă a crescut de mai multe ori și este obligat să amâne construcția pe o perioadă nedeterminată pentru a obține suma necesară ”, a spus vânzătorul.

El a mai spus că, în afară de cherestea, prețul metalului a crescut și cu 20-30%. Șeful bazei de materiale de construcții, Petr Kapakly, a declarat că, în ciuda creșterii prețurilor, cererea nu a scăzut, deoarece „oamenilor le este frică de creșterea prețurilor și cumpără cu un cost nou”. Peter este încrezător că prețurile vor continua să crească.

„Primul motiv este cererea mare de lemn pe piața mondială. Prețurile nu cresc în voia noastră, ci pentru că ni se oferă bunuri la un preț ridicat. Și lucrăm direct cu furnizori din Ucraina și Belarus ”, explică antreprenorul.

El a adăugat că prețul este legat și de taxa vamală, care a crescut cu 60 de dolari.

„Dacă anul trecut am curățat cherestea pentru 140 USD, acum - pentru 200 USD. Dintre acești 200 USD, se percepe încă 20% TVA. Chiar dacă prețul de achiziție scade, noi, în orice caz, suntem obligați să luăm la prețuri noi. Și cu siguranță nu va fi redus ”, a remarcat antreprenorul.

Potrivit acestuia, distribuitorii locali de cherestea cresc uneori ei înșiși prețul din cauza lipsei de bunuri.

„De exemplu, săptămâna trecută depozitul nostru a fost gol - furnizorii au trimis întregul volum către China. A trebuit să creștem costul ”, a spus el.

El a menționat că, dacă cererea va scădea, atunci va trebui să reducă nu prețul, ci volumul achizițiilor de cherestea. În ceea ce privește metalul, el a spus că și prețul pentru acesta a fost crescut, dar „acum scade din cauza scăderii cererii”.

Un alt magazin a raportat că volumul vânzărilor de cherestea tăiată a scăzut, dar creșterea prețurilor, potrivit șefului întreprinderii, Vladimir Ikizli, este asociată cu un deficit de cherestea în Ucraina, de unde este importat.

"Ce se va întâmpla cu prețul nu este încă clar", a spus el.

Datorită creșterii prețurilor la materialele de construcție, prețurile imobilelor vor crește în mod natural. Reprezentantul companiei de construcții a spus că nu are sens să vorbim astăzi despre prețurile imobiliarelor, deoarece nu există stabilitate a prețurilor pe piața materialelor de construcție.

El a presupus că această situație va dura până la alegerile parlamentare.

Pe site-urile exportatorilor ucraineni, costul unui metru cub de cherestea în Ucraina este de la 3.950 grivne (2.560 lei), iar în Belarus - de la 500 de ruble belaruse (3.500 lei).

Urmărește știrile Agroexpert ->pe Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

Источник: stiri.md

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!