В Молдове

Criză de forță de muncă în Republica Moldova! Soluția – muncitorii străini

Автор: AgroExpert
munictori criza Moldova - AgroExpert.md

În circumstanțele tendințelor demografice înregistrate în Republica Moldova care indică un trend de reducere a numărului populației în vârstă aptă de muncă, relaxarea condițiilor de admitere a lucrătorilor străini este discutată tot mai frecvent ca o modalitate de depășire a dezechilibrelor de pe piața națională a muncii, susține Marina Soloviova de la Expert Grup.

Datele ANOFM relevă că, doar anul trecut deficitul forței de muncă a fost de 17%. Printre principalele motive s-a numărat lipsa personalului calificat cu experiență (menționată de 71% din agenții economici care s-au ciocnit cu lipsa forței de muncă), numărul redus de solicitanţi (60%) și imposibilitatea de a oferi salariul necesar (16%).

„Drept soluție la această problemă tot mai frecvent se discută relaxarea suplimentară a condițiilor de admitere a lucrătorilor străini în Republica Moldova, după mai multe runde anterioare de reducere a restricțiilor. Condițiile de imigrare în scop de muncă în Republica Moldova sunt actualmente reglementate de Legea nr. 200 din 16.07.2010 privind regimul străinilor în Republica Moldova, care stipulează că imigrarea în scop de muncă a străinilor se efectuează în funcţie de necesităţile economiei naţionale în forţă de muncă calificată, în cazul în care ocuparea locurilor de muncă vacante nu poate fi asigurată cu resurse umane autohtone. Dreptul de ședere se acordă lucrătorului străin pe o perioadă limitată, în baza cererii înaintate de angajator la Biroul Migrație și Azil, iar angajatorul își asumă obligația de a îndeplini procedurile de anunțare și de înregistrare a locurilor de muncă vacante, de a asigura un anumit nivel minimal de salarizare a lucrătorului străin, de a obține dovada existenței unui spațiu de locuit în Republica Moldova”, susține Soloviova.

Tendinţele demografice în Republica Moldova arată perspective negative pe termen lung pentru oferta forței de muncă. Numărul populației cu reședința obișnuită în vârstă aptă de muncă (20-64 de ani) a scăzut în medie cu 2% anual în ultimii 5 ani, iar către anul 2030 se prognozează că se va reduce cu circa 8% comparativ cu situația de la începutul anului 2022, sau cu 120 mii persoane. Aceasta va determina constrângeri atât pentru angajatori, cât și pentru sistemul de asigurări sociale: dacă la începutul anului 2022 indicele sarcinii demografice a constituit 63% (deci la 100 de locuitori în vârstă aptă de muncă au revenit 63 de copii și vârstnici), atunci către anul 2030 el va ajunge la 70%, conform prognozei Departamentului Națiunilor Unite pentru Afaceri Economice și Sociale.

Soloviova susține că drept soluție pot fi relaxate fără întârziere condițiile de admitere a lucrătorilor străini înalt calificați din orice domeniu. Cercetările nu arată efecte negative ale imigrării lucrătorilor înalt calificați asupra ocupării sau salarizării lucrătorilor locali, din contra, aceasta mărește productivitatea totală și conduce la creșterea remunerării altor lucrători. Veniturile înalte ale lucrătorilor înalt calificați înseamnă că aceștia vor avea și o contribuție fiscală netă pozitivă.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!