В Молдове

Cum prevenim incendiile în perioada secerișului? Sfaturi pentru fermieri

Автор: AgroExpert
Cum prevenim incendiile în perioada secerișului - agroexpert.md

Pentru a evita riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației uscate, în perioada secerișului, agricultorii sunt îndemnați să respecte regulile antiincendiare. Potrivit specialiștilor, atunci când temperaturile sunt ridicate, iar umiditatea redusă orice scânteie poate provoca incendii pe suprafețe mari cu pagube semnificative pentru sectorul locativ și cel agricol. 

La lucrările de recoltare se admite numai tehnica care a fost supusă testării și corespunde cerințelor tehnice stabilite.

„Procesul de recoltare trebuie să fie organizat cu divizarea masivelor în sectoare cu aria de maxim 30 ha, cu delimitarea acestora prin fâșii cosite cu lățimea de minim 6 m și fâșii arate cu lățimea de minim 4 m, eliberate de paie și resturi vegetale”, precizează Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Te-ar putea interesa și: Agricultorii, despre recoltarea grâului: Nu avem roadă, dar nici preț

Totodată, pompierii atenționează că alimentarea tehnicii cu carburanți și lubrifianți se va efectua la punctele de alimentare special amenajate, fiind interzis transportul lichidelor combustibile în vase deschise, precum și alimentarea în lanuri sau la distanțe mai mici de 100 m de acestea.

Mai mult, IGSU avertizează că fumatul și utilizarea focului deschis pentru distrugerea resturilor de vegetație pe terenuri agricole sunt interzise.

„În acest context, oamenii sunt rugați să se abțină de la utilizarea focului în preajma lanurilor, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement cu scopul prevenirii izbucnirii incendiilor pe arii extinse. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să nu dea foc vegetației uscate și gunoiului menajer în vederea curățirii terenurilor agricole și gospodăriilor.

În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.

Precizăm că, Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de caniculă pe tot teritoriul Republicii Moldova. Avertizarea va intra în vigoare pe 7 iulie și va fi valabilă până pe 12 iulie.

Află și: Alertă de caniculă: Vor fi temperaturi de 33°C și mai mult

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!