В Молдове

Cum să eviți toxiinfecțiile alimentare: ANSA vine cu recomandări

Автор: AgroExpert
toxinfectii alimentare bucătărie ANSA - agroexpert.md

În prag de sărbători, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vine cu o serie de recomandări către consumatori pentru a asigura o bucătărie sigură și curată pentru gătit, evitând astfel orice risc de toxiinfecție alimentară.

Siguranța alimentară începe cu o igienă personală excelentă. Lipsa igienei personale este, adesea, cauza multor toxiinfecții alimentare.

„Mâinile trebuie spălate cu apă și săpun înainte și după fiecare manipulare cu alimentele crude (carne, pește) sau finite”, informează ANSA.

Recomandările includ și igienizarea frecventă a suprafețelor de lucru, precum și a ustensilelor de bucătărie pentru a preveni contaminarea încrucișată.

„Înainte și după prepararea oricărui aliment, toate suprafețele pentru gătit (mese, blaturi) se vor igieniza și dezinfecta cu apă caldă și detergenți. Se vor igieniza toate ustensilele (tocătoare, cuțite, vesela etc.), pentru a evita contaminarea încrucișată a acestora, mai ales dacă avem în meniu pește sau carne. Ideală ar fi utilizarea  ustensilelor separate pentru carnea crudă, carnea gătită, pește, legume/patiserie”, menționează inspectorii ANSA.

Agenția subliniază importanța schimbării regulate a bureților de spălat vesela și spălarea lavetelor și prosoapelor de bucătărie după fiecare utilizare. Totodată, legumele, fructele și ouăle trebui spălate bine înainte de depozitare sau folosire, deoarece coaja lor poate fi plină de bacterii – sursă a toxiinfecțiilor grave.

Depozitarea corectă a produselor este, de asemenea, evidențiată de către Agenția pentru Siguranța Alimentelor. 

„Fie la frigider, fie în dulapuri sau în sertarele din bucătărie, în care se depozitează produsele alimentare, se recomandă păstrarea produselor în recipiente din sticlă sau plastic alimentar, închise cu capac ermetic. Dacă vorbim de cereale, făină, orez sau condimente, acestea  pot fi o sursă de atracție pentru insecte. Molia alimentară este foarte răspândită, dacă nu depozităm corect produsele în locuri uscate și aerisite”, explică ANSA.

Totodată, inspectorii ANSA avertizează că animalele de companie nu ar trebui să fie prezente în bucătărie în timpul procesului de gătit, pentru a evita orice risc de contaminare bacteriană.

„Animalele de companie se admit în bucătărie doar după ce se termină procesul de preparare al bucatelor. Deșeurile menajere necesită a fi depozitate cât mai departe de zona de preparare a bucatelor, apoi evacuate din zona bucătăriei la finalul fiecărei zile sau ori de câte ori este nevoie”, recomandă aceștia.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!