В Молдове

Cum se face vinul la nordul Republicii Moldova

Автор: AgroExpert
tradiție vin nord Moldova - agroexpert.md

Moș Ionică Ciorneac a muncit toată viața, împreună cu soția sa, ca să aibă o gospodărie amenajată și călduroasă. Din ogradă nu putea lipsi nici vița de vie, la care ține foarte mult. O curăță cu grijă de cu primăvară, iar toamna culege strugurii aromați și suculenți pentru a face vinul așa cum e tradiția la nordul Moldovei.

Moș Ionică spune că poama se culege imediat după Ziua Crucii, pentru că anume atunci strugurii sunt dulci și numai buni pentru vin. Această perioadă îi amintește și mai mult de cei patru nepoți ai săi, care sunt deja mari și stabiliți cu traiul peste hotare, scrie tvn.

„Am fată născută de 27, de Ziua Crucii, și taman atunci se culege și poama. Fiindcă nivelul zahărului crește până atunci, dar dacă o culegi mai devreme, înseamnă că e mai acră. Când nepoții deja se mai ridicase tot: dă tătuni să te ajut. Aveam nepoți micuți de clasa 2-3-a și: Dă să-ți duc măcar căldarea. Asta dacă sus nu-i dam voie, pe scară, că-s copii”, precizează locuitorul satului Sofia, raionul Drochia, Ion Ciorneac.

După ce culege strugurii, Moș Ion îi dă printr-un zdrobitor. După care îi toarnă într-un vas mare și îi lasă pentru câteva zile.

„Dacă are un fel de țânțărași, ies de asupra, înseamnă că se face fermentarea. Înseamnă că începe a se descompune drojdia și dacă se formează drojdia și dacă lăsăm mai mult el se înăcrește. Dar ca să nu se înăcrească, să-l scoatem curat îi dăm drumul la must. Am cărat mustul și l-am dus în beci. Proces de fermentare acolo merge și doamne ferește acolo să intre când este și dacă nu e aerisire, moare”, adaugă acesta.

Locuitorul susține că vinul de casă face parte din frumoasele obiceiuri ale moldovenilor. Acesta spune că ospitalitatea oamenilor din Moldova este definită inclusiv de paharul de vin cu care își întâmpină oaspeții.

„Dacă vine un oaspete, un președinte, în ospeție la noi, nu tot cu un pahar de vin îl primește? Așa este natura omului, o gălușcă, o plăcintă, tot este mâncare națională și fiecare ține la națiunea lui. Nu facem pilaf ca uzbecii, noi avem ale noastre”, spune Ion Cerneac.

Republica Moldova are o industrie a vinului bine dezvoltată, cu o suprafață de 148.500 hectare de vii, din care 107.800 de hectare sunt folosite pentru producția comercială. 

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

⚡️ Следите за новостями Agroexpert в ->  Telegram  |  Viber  |  Facebook  |  Instagram  |  News letter!