В Молдове

Cum statul vrea să reglementeze munca zilierilor din sectorul agrar

Автор: AgroExpert
zilieri reglementare - agroexpert.md

Autoritățile din Republica Moldova dezvoltă o platformă digitală pentru reglementarea muncii zilierilor din sectorul agrar printr-un sistem de vouchere. Măsura face parte dintr-o serie de instrumente ce țintește diminuarea fenomenului muncii nedeclarate.

Noul mecanism ar putea fi aplicat din 2024. Secretara de stat a Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Corina Ajder, a explicat în podcastul Europei Libere „În esență...” că aplicațiile digitale, care vor fi utilizate de către angajatori în sectorul agrar, vor oferi oportunitatea de a ține evidența simplificată a celor care muncesc „cu ziua.”

Sistemul de vouchere este dezvoltat de Inspectoratul de Stat al Muncii cu suportul Organizației Internaționale a Muncii.

„Angajatorul va înregistra [în aplicație] numărul de identificare al persoanei, va plăti contribuția socială pentru ziua de lucru, iar procesul nu va dura mai mult de câteva minute”, a explicat Corina Ajder, precizând, totodată, că până la punerea în aplicare a sistemului vor fi necesare mici modificări de ordin legislativ.

Proiectul privind implementarea sistemului de vouchere a fost elaborat în 2020, inițiativă susținută de Parlament în 2021.

În R. Moldova, numărul persoanelor ce activează în sectorul informal ajunge la aproximativ 200.000. Din cauza muncii nedeclarate, bugetul de stat ratează anual venituri de 15 miliarde de lei, potrivit estimărilor oficiale. În 2022, Inspecția Muncii a reușit să treacă „pe alb” 80 de persoane.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 
обратно к списку