Cum sunt subvenționați carburanții pentru fermieri în România? În Moldova autoritățile au anunțat compensarea 100% a accizei

accize compensare - AgroExpert.md
В Молдове

Compensare pentru prețul carburanților. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că preţul la pompă va fi compensat cu 50 de bani, suma ”scutită” fiind evidențiată pe bonul fiscal. Astfel fermierii pot beneficia pe lângă acciza de 1,6 lei pe care o primesc înapoi de la stat și de această compensare de 50 de bani.

”Pentru ca cetăţenii români şi firmele să plătească mai puţin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani (litru n.r) care se va aplica direct la pompă. Am luat decizia să aplicăm această măsură, care de asemenea a fost adoptată și de alte țări, adică Spania și Franța. Este o măsură care implică resposabilitatea Guvernului cât și companiilor din industria petrolieră”, a declarat Ciucă.

Acesta a precizat că jumătate din reducerea aplicată va fi decontată de la bugetul de stat printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori și ministerele de resort. ”Bugetul alocat pentru această schemă de compensare este de 2 miliarde de lei pentru cele trei luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal emis la stațiile de alimentare”, a precizat premierul.

În Republica Moldova, Prim-ministra Natalia Gavrilița a anunțat luni, 20 iunie, că Guvernul va compensa până la 100% din valoare accizelor la motorina utilizată în anul 2022 de fermieri.

„Acciza va fi acordată retroactiv, conform facturilor, începând cu 1 ianuarie curent, iar de compensații vor profita aproape 14 mii de întreprinderi. Suma totală pentru producătorii mici, mijlocii și mari va constitui circa 277 milioane de lei”, se mai arată în comunicatul Executivului.

⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!

 

обратно к списку