Doar o treime din produsele congelate de pește sau fructe de mare prezintă informații veridice despre conținutul de glazură (gheață) în componența sa. Este una din concluziile raportului unui control al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) desfășurat în luna septembrie. Cele mai multe neconformități s-au depistat la comercializarea fructelor de mare congelate și a fileului de pește congelat.
Programul s-a concentrat pe evaluarea peștelui congelat în privința etichetării țării de origine, etichetării speciilor, greutăților nete și procentului de glazură. În cazul în care conținutul de glazură este de până la 5% din greutatea totală a peștelui congelat, acest fapt nu se indică pe etichetă, iar în cazul în care depășește 5% – trebuie obligatoriu să fie indicat, în procente, pe etichetă.
Drept rezultat, s-a stabilit că doar 33% din cele 60 de probe prelevate au fost conforme cu criteriile de referință pentru indicarea informației corecte pe etichetă.
În celelalte 40 de probe neconforme s-a depistat:
- marcarea necorespunzătoare a produsului: lipsa informației despre procentul de glazurare - 21 de cazuri;
- necorespunderea volumului lichidului obținut la decongelare care era mai mare decât procentul de glazură declarat pe ambalaj – 39 de cazuri.
Din totalul de probe prelevate de fructe de mare, ponderea celor neconforme a constituit 88%, în cazul fileului de pește – 76%, iar în cazul peștelui – 17%.
În 6 probe prelevate s-a depistat un conținut de glazură (gheață) egal sau mai mare de 40% din conținutul prezentat.
ANSA recomandă consumatorilor să verifice minuțios eticheta la procurarea peștelui și produselor pescărești congelate, inclusiv la conținutul procentual a glazurii de gheață.
⚡️Urmărește știrile Agroexpert pe-> Telegram | Viber | Facebook | Instagram | News letter!